USA zaznamenali v auguste pokles cien importu aj exportu

Spojené štáty zaznamenali v auguste pokles dovozných cien, prvýkrát za šesť mesiacov. Dôvodom bolo zníženie cien ropy a potravín. To poukazuje na miernu infláciu, čo zase signalizuje, že centrálna banka Fed na najbližšom zasadaní na budúci týždeň svoje úrokové sadzby pravdepodobne nezvýši. Informovala o tom agentúra Reuters.
Podľa najnovších údajov ministerstva práce vo Washingtone sa ceny produktov a surovín dovážaných do USA v auguste znížili o 0,2 % v porovnaní s júlom, keď ešte mierne vzrástli, medzimesačne o 0,1 %.
Augustový pokles cien importu bol prvý od februára 2016. Analytici, ktorých oslovila agentúra Reuters, počítali s miernejším poklesom dovozných cien v auguste, o 0,1 %.
V medziročnom porovnaní sa dovozné ceny v sledovanom mesiaci znížili o 2,2 %, najmenej od októbra 2014 a menej ako v júli, keď klesli o 3,7 %.
Ceny importu do USA tlačí nadol aj silný dolár. Ak sa k tomu pripočíta lacná ropa a pomalý rast platov, niet divu, že inflácia sa stále drží hlboko pod cieľovou 2-% hranicou centrálnej banky Fed.
Zo štatistík ďalej vyplýva, že ceny dovážaných tovarov po vylúčení áut v auguste medzimesačne klesli o 0,1 %, ceny importovaných potravín sa znížili o 0,5 % a ceny dovezenej ropy sa prepadli o 2,8 %. Ceny importu bez ropy pritom stagnovali.
Ministerstvo zároveň informovalo, že aj ceny amerického exportu v auguste klesli, medzimesačne o 0,8 %. To je ich najstrmší medzimesačný pokles od januára tohto roka a nasleduje po júlovom zvýšení cien exportu o 0,2 %.
V medziročnom porovnaní sa ceny amerického exportu v auguste znížili o 2,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy