Hrubá sila tu nepomôže: Nízke ceny a radikálna menová politika nie sú receptom pre udržateľný rast

, CNBC Foto: SITA/AP

Investori čelia riziku, aké ešte nevideli. Za všetko môže agresívne kroky svetových centrálnych bankárov, myslí si Paul Singer zakladateľ Elliott management.

Singer opakovane vyčíta Federálnemu rezervnému systému a iným centrálnym bankám, že vytvárajú  neobvyklé nebezpečenstvo, aké nemá obdoby v "5000 ročnej" histórii financií, prostredníctvom nízkych a záporných úrokových sadzieb.

"To, čo spôsobili, je obrovský nárast skrytého rizika. Rizika, že investori presne nevedia čomu musia  čeliť," cituje slová inštitucionálneho investora televízia CNBC. "Myslím, že je to veľmi nebezpečné obdobie pre globálnu ekonomiku a svetové finančné trhy."

Singer v rámci konferencie hovoril, ako Fed zvažuje či má pristúpiť k druhému zvyšovaniu sadzieb už  viac ako 10 rokov od toho prvého. Manažér hedžového fondu sa vyjadril, že  politickí činitelia reagovali s "úžasnou aroganciou", keď im on a iní varovne rozprávali o finančnej kríze, ktorá následne prepukla v roku 2008.

V súčasnej situácii, by podľa neho, urobili centrálni bankári najlepšie, ak by priznali, že veci sú v skutočnosti na tom ešte horšie, než keby sa do toho po skončení krízy nemiešali. "So zhruba 15 biliónmi dolárov hlavných súvah centrálnych bánk, so všetkými zavedenými sadzbami na nule, alebo dokonca bláznivo pod nulou, vzniká veľmi delikátna situácia, ktorú nemožno vyriešiť pomocou kladiva. Potrebujeme jemnejší prístup," varuje Singer.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy