Prekliate nízke sadzby: Investori už prišli o bilióna dolárov

, Fitch Ratings Foto: thinkstock

Prakticky neobmedzené množstvo peňazí na trhu už tento rok vyšiel investorov na 500 miliárd dolárov. Najhoršie sú na tom tí, ktorí sú na pevnom výnose závislí, napríklad penzijné fondy alebo poisťovne.

"V porovnaní s výnosmi, ktoré tu boli v roku 2011, prišli tento rok globálni investori o viac ako 500 miliárd dolárov z ročných príjmov kvôli kolapsu výnosov štátnych dlhopisov," píše agentúra Fitch Ratings vo svojom reporte.

Účinky rekordných výnosov dnes ešte nemusia byť tak citeľné, pretože ceny dlhopisov sú vďaka nákupom centrálnych bánk veľmi vysoko. Napríklad ohodnotenie 10-ročných dlhopisov je podľa spoločnosti BlackRock na historických maximách, ale dopyt po nich napriek tomu neustáva.

"Mnoho investorov vo svojich portfóliách zrealizovalo veľké zisky, ale pre investorov, ktorí sú závislí na pravidelných príjmoch z dlhopisov, ako sú dôchodkové fondy alebo poisťovne, sú následky zničujúce," píše Fitch.

Prepad výnosov pri dlhopisoch s ratingom na investičnom stupni medzi rokmi 2011 a 2016 dosiahol u nesplatených dlhopisov okolo 50 miliárd dolárov. Medián výnosu pri 10-ročných štátnych dlhopisoch klesol podľa spoločnosti z 3,87 % v júli 2011 na súčasných 1,17 %. Celkovo teda v nesplatených dlhopisoch, ktorých objem je okolo 38 biliónov dolárov, sa ušlý zisk vyšplhal na 500 miliárd dolárov.

Najväčšie straty sa týkajú japonských štátnych dlhopisov, pri ktorých straty kvôli poklesu výnosov pod nulu dosiahli okolo 95 miliárd dolárov, u amerických štátnych dlhopisov je to 36 miliárd dolárov.

Vplyv na investorov bude podľa Fitch rôzny, a nepríde v rovnakom čase. "Mnoho investorov sa stratégiou 'kúp a drž' orientovaných na pravidelný príjem musí rolovať splatné dlhopisy a za uvoľnenú hotovosť nakupovať nové, ale s oveľa nižším kupónom,. Ak by mali zostať sadzby na nízkych úrovniach dlhší čas, na ziskovosť veľkých inštitucionálnych investorov to s veľkou pravdepodobnosťou bude mať negatívny vplyv," upozorňuje Fitch.

Zmeny, teda zvýšenia výnosov, sa navyše podľa Fitch tak rýchlo nedočkáme. Centrálne banky svojimi nákupmi vlastne obmedzujú ponuku kvalitných dlhopisov. "Nedostatok na strane ponuky vedie k tomu, že si vlády môžu požičiavať oveľa lacnejšie," pripomína agentúra s tým, že nové dlhopisy budú naďalej emitované s výnosmi okolo nuly. To povedie k stále vyšším úrovniam štátneho dlhu a rastu pákového efektu, najmä keď rast globálnej ekonomiky zostane pomalý a pochybnosti o účinnosti monetárnych stimulov budú stále väčšie.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy