Odovzdali nákladnú kompu; bude premávať medzi Ostrihomom a Štúrovom

Premávku nákladnej kompy na Dunaji medzi severomaďarským mestom Ostrihom a mestom Štúrovo na juhu Slovenska slávnostne otvorili dnes v Ostrihome minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Slovenskej republiky Árpád Érsek a štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Maďarska Levente Magyar.
Érsek v otváracom prejave zdôraznil, že by bolo dobré, keby sa podarilo vybudovať hraničné priechody na každom 20. kilometri. „Priblížili by sa tak susedné regióny,“ dodal.
Touto investíciou sa prekoná hlavná prekážka cestnej nákladnej dopravy – Most Márie Valérie, ktorý medzi uvedenými mestami obnovili v roku 2001. Ten totiž nemožno používať pre nákladnú dopravu. Najbližšie hraničné priechody vhodné pre nákladnú dopravu sú v Medveďove a Šahách.
Kompa umožní priamo prepojiť maďarskú štátnu cestu č. 11 a slovenskú štátnu cestu č. 63. Na maďarskej strane vybudovali cestu v dĺžke 650 metrov od štátnej cesty 11 k prístavu kompy a samotný prístav.
Nová nákladná kompa môže denne prepraviť cez Dunaj 150-2000 kamiónov. Maďarsko-slovenský spoločný projekt v celkovej hodnote 3,6 milióna eur podporila aj Európska únia. Výška investícií na slovenskej strane dosiahla 1,77 milióna eur, z čoho 85 percent poskytla Európska únia.
Vedúcim partnerom projektu bola Národná spoločnosť pre rozvoj infraštruktúry, a.s., a projektovým partnerom Kolpingova rodina Štúrovo, n.o.

Súvisiace články

Aktuálne správy