Inflácia v Česku sa v auguste zrýchlila na 0,6 %

Medziročná inflácia v Česku zrýchlila v auguste tempo rastu na 0,6 % z 0,5 % v predchádzajúcom mesiaci. V medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny v Česku klesli o 0,2 %. Čísla zverejnil Český štatistický úrad. Informoval o tom server iDNES.cz.
Za zrýchlením rastu spotrebiteľských cien v medziročnom porovnaní je najmä zdraženie alkoholických nápojov a tabaku. Vplyv mal aj rast nákladov za bývanie, zvýšenie cien za energie a vodu a navyše sa zmiernil pokles cien potravín.
Podľa ekonóma Komerčnej banky Marka Dřimala dôvodom zrýchlenia inflácie je však najmä prepad cien pohonných látok v 2. polroku minulého roka, ktorý znižuje porovnávaciu základňu. „Zatiaľ čo vlani tento efekt viedol k poklesu inflácie až takmer k nule, tento rok vedie k medziročnému rastu cien,“ dodal.
Tabakové výrobky v auguste zdraželi medziročne o 5,7 %, alkoholické nápoje o 3,8 %. V prípade potravín zasa v auguste v porovnaní s júlom miernejšie medziročne klesali ceny syrov, jogurtov, masla a ovocia. Ceny čistého nájomného sa zvýšili o 2 %, odevov o 1 % a obuvi o viac než 5 %.
Naopak, v prípade pohonných látok ceny naďalej klesali, pričom tieto výrobky zlacneli o viac než desatinu. Ceny zemného plynu sa znížili o 6,9 %.
Medzimesačne sa spotrebiteľské ceny o 0,2 % znížili, pod čo sa podpísal najmä pokles cien niektorých potravín a pohonných látok. Oproti júlu klesli aj ceny odevov, obuvi a vína. Naopak, ľudia museli dať viac za zájazdy, nájomné, niektoré potraviny a nealkoholické nápoje.

Súvisiace články

Aktuálne správy