Poltár rokuje s investormi pre skláreň, vláda opäť ponúka stimuly

Nosným projektom pre zníženie vysokej nezamestnanosti v meste Poltár a jeho okolí, ktorý dnes oznámila vláda SR na svojom výjazdovom zasadaní, je oživenie výroby 24-percentného olovnatého skla – "krištáľu" v Poltárskych sklárňach.

Nosným projektom pre zníženie vysokej nezamestnanosti v meste Poltár a jeho okolí, ktorý dnes oznámila vláda SR na svojom výjazdovom zasadaní, je oživenie výroby 24-percentného olovnatého skla – „krištáľu“ v Poltárskych sklárňach. Táto investícia má vytvoriť 260 pracovných miest.
„Aktuálne rokujeme s dvoma investormi. Uvidíme, ktorý to myslí vážne. S tým budeme aj rokovať,“ povedal na tlačovej konferencii po skončení rokovania primátor Poltára Pavel Gavalec. Potenciálnych záujemcov o sklárne však bližšie nešpecifikoval s tým, že si to zatiaľ neželajú zverejniť.
Investícia do sklární, ohlásená pred vyše dvoma rokmi, sa však nevydarila. Podnikateľ Vladimír Poór, ktorému schválila vláda na obnovu výroby aj investičnú pomoc vo výške približne šesť miliónov eur, nakoniec výrobu neobnovil. Stimul mu tento rok na jar bez vyčerpania prepadol.
„Naďalej ale platí a výzva z mojej strany tu je, že vláda Slovenskej republiky podporí seriózneho investora, ktorý má záujem pracovať v Poltári, investičným stimulom, ktorý môže byť veľmi zaujímavý,“ uviedol ku sklárňam, ktoré prestali vyrábať pred šiestimi rokmi, predseda vlády SR Robert Fico.
Vláda však chce pomáhať aj iným subjektom, ktoré chcú v tomto regióne investovať. Podľa Fica v okresoch s vysokou mierou nezamestnanosti štát podporí aj investorov, ktorí vynaložia na vznik podnikov, rozšírenie výroby a rast zamestnanosti aspoň 100.000 eur.
Kabinet dnes schválil pre okres Poltár regionálny príspevok vo výške 2,825 milióna eur. Akčný plán pre tento okres, ktorý dnes vláda schválila, počíta, že do roku 2020 sa tam preinvestuje približne 98 miliónov eur. Vytvoriť by sa malo 750 nových pracovných miest. V júni bolo v okrese evidovaných 2385 uchádzačov o zamestnanie a nezamestnanosť dosiahla takmer 20 percent.

Súvisiace články

Aktuálne správy