Najviac v top 500 firiem podľa obratu má Poľsko, Slovensko si polepšilo

Najviac firiem, ktoré patria v strednej a východnej Európe (SVE) k najväčším z pohľadu obratu za rok 2015, je v Poľsku, nasleduje Česká republika a Maďarsko. Vyplýva to z najnovšieho rebríčka spoločnosti Coface CEE Top 500. Najväčšou firmou v regióne je podľa obratu poľská spoločnosť PKN Orlen. Slovenská automobilka Volkswagen Slovakia sa umiestnila na deviatej priečke.
Poľská PKN Orlen si prvenstvo udržala napriek tomu, že jej obrat sa za vlaňajší rok prepadol z vyše 25,1 miliardy eur v roku 2014 na 20,7 miliardy eur. Dvojka v regióne GE Hungary vytlačila na tretie miesto maďarský Mol a za bránami top trojky nechala po prvý raz aj českú spoločnosť Škoda Auto.
Slovenský závod Volkswagen Slovakia si polepšil o jednu priečku a poskočil na deviate miesto, keď svoj obrat zvýšil medziročne o 17,1 % na 7,2 miliardy eur. Slovensko má celkovo v rebríčku zastúpených 45 spoločností, čo je medziročne o šesť viac.
Vývoj v rebríčku podľa Coface ilustruje dobré ekonomické podmienky v minulom roku. „Ekonomiky ťažili z rastúceho domáceho dopytu v dôsledku rastúcej súkromnej spotreby podporenej klesajúcou nezamestnanosťou, rastom miezd a zvýšením investícií vo väčšine ekonomík. Priaznivé exportné sadzby vzhľadom na postupné oživenie eurozóny, ako aj významná podpora vďaka dočerpávaniu fondov EÚ urobila z roka 2015 priaznivé obdobie pre rast firiem,“ zhodnotila regionálna manažérka spoločnosti pre SVE Katarzyna Kompowska.
Ako dodala, v dôsledku toho top 500 spoločností ukončilo rok 2015 s nárastom obratu a stabilnou úrovňou zamestnanosti. Päťstovka firiem z rebríčka zvýšila svoj obrat o 4,2 % na takmer 593 miliárd eur, ich čistý zisk vzrástol o 73,7 % na 26,9 miliardy eur. Najväčšie spoločnosti sú naďalej aj veľmi dôležitým zamestnávateľom v regióne. Zamestnávajú 4,3 % z celkovej pracovnej sily.
Poľsko má v rebríčku zastúpených 167 firiem, čo je o deväť menej ako v roku 2014. Jeho ekonomika však rástla o vyše 3 %. Česká republika zvýšila svoje zastúpenie v top 500 už štvrtý rok po sebe na 71 firiem. Má najvyšší rast ekonomiky v regióne (4,5 %) a jednu z najnižších nezamestnaností v celej EÚ (5,1 %). Maďarsku patrí v rebríčku 69 firiem, teda o štyri menej než rok predtým. Pri 2,9-% raste ekonomiky stúpol ich obrat o 13,8 %, čo je najviac v SVE.
Až 12 z 13 sektorov zvýšilo svoje tržby v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Silný rast hlásia firmy z textilného a odevného sektora, spracovanie kože (14,8 %), ako aj automobilový priemysel a doprava (10,3 %). Hoci najvýznamnejším sektorom v rebríčku so 112 firmami je chemický priemysel, spracovanie ropy a plynu, výroba plastov a liečivá, je to jediný sektor, kde obrat klesol, a to o 8,3 % v dôsledku ropnej krízy.
Coface v analýze konštatuje, že tento rok by sa vďaka priaznivým ekonomickým podmienkam malo firmám top 500 strednej a východnej Európy dariť.

Súvisiace články

Aktuálne správy