Americké akciové trhy posilnili, trhy v Európe klesli

Americký index Dow Jones posilnil o 0,1 percenta, nemecký DAX oslabil o 0,6 percenta a japonský Nikkei stagnoval.

Americký akciový trh vo štvrtok posilnil, pričom sa zotavil v závere obchodovania. Smerom nahor ho potiahli technologické firmy. Energetické spoločnosti však naďalej oslabovali, keďže sa znížila cena ropy. Ľahká americká ropa tento týždeň zlacnela o vyše 9 percent, ale udržala sa v pásme 40 až 50 USD za barel, v ktorom je zhruba päť mesiacov.

Lowell Yura zo spoločnosti BMO Global Asset Management uviedol, že investori by sa pre pokles cien ropy v poslednom období nemali znepokojovať, pretože energetické firmy mali viac ako rok na to, aby posilnili svoje finančné pozície. „Z dlhodobého hľadiska je naozaj ťažké si predstaviť svet, v ktorom sú nízke ceny ropy nepriaznivé pre ekonomický rast,“ konštatoval.

Priemyselný index Dow Jones posilnil o 0,1 percenta na 18 419,30 bodu. Index Standard & Poor’s 500 nepatrne oslabil, a to o 0,09 bodu na úroveň 2 170,86 bodu. Technologický Nasdaq si prilepšil o 0,3 percenta na 5 227,21 bodu. Najviac sa darilo technologickým firmám. Spoločnosť Hewlett Packard Enterprise stúpla o 3,2 percenta, firma Nvidia posilnila o 3 percentá a spoločnosť Baidu stúpla o 3,2 percenta. Posilnili aj firmy produkujúce suroviny. Napríklad spoločnosť Newmont Mining, ktorá ťaží zlato, stúpla o 3,1 percenta.

Európskym akciovým trhom sa vo štvrtok nedarilo. Index nemeckej burzy DAX oslabil o 0,6 percenta. Britský akciový index FTSE 100 si pohoršil o 0,5 percenta a francúzsky index CAC 40 sa v podstate nezmenil. Japonský akciový trh tiež stagnoval. Hlavný tokijský index Nikkei 225 v piatok uzavrel na úrovni 16 925,68 bodu, čiže jeho hodnota sa takmer nezmenila.

(1 EUR = 1,1132 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy