Predaj nových domov v USA na takmer 9-ročnom maxime

Predaj nových domov v krajine v júli posilnil o 12,4 percenta na sezónne upravenú ročnú mieru 654 tis. bytových jednotiek.

Američania v júli zvýšili nákupy nových domov, pričom tempo nákupov sa dostalo na najvyššiu úroveň za takmer deväť rokov. Predaj nových domov v USA v júli posilnil o 12,4 percenta na sezónne upravenú ročnú mieru 654 tis. bytových jednotiek. Išlo o najvyššiu úroveň od októbra 2007. Informovalo o tom v utorok americké ministerstvo obchodu. Predaj nových domov na americkom trhu v júli stúpol vďaka tomu, že nezamestnanosť je iba na úrovni 4,9 percenta a úroky z hypotekárnych úverov sa nachádzajú v blízkosti historických miním.

„Sme svedkami obrovského potenciálu rastu v oblasti predaja nových domov, keďže dopyt po obytných nehnuteľnostiach naďalej posilňuje,“ povedal Tian Li, hlavný ekonóm spoločnosti Genworth Mortgage Insurance. Nálada v americkom stavebnom odvetví sa tiež zlepšuje. Index nálady v sektore, ktorý zostavujú americké Národné združenie stavebníkov a banka Wells Fargo, v auguste stúpol o dva body na úroveň 60 bodov.

Súvisiace články

Aktuálne správy