Podnikateľom sa nepáči protekcia pre ľudí prepojených s vládou

Podnikatelia hodnotia vývoj podnikateľského prostredia na Slovensku stále negatívne. Index podnikateľského prostredia, ktorý pripravuje na základe prieskumu Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS), za druhý štvrťrok dosiahol 54,2 bodu. Na hodnotenie vplývali najmä kauza Bašternák a napätie medzi koalíciou a opozíciou, ktoré znižuje funkčnosť parlamentu.

Oproti predchádzajúcemu kvartálu sa hodnota indexu znížila o 1,74 %. Index s jedinou výnimkou klesá už vyše 10 rokov. Za ten čas sa zo 126 bodov v roku 2006 zosunul na súčasných 54 bodov.

Najväčší pokles v druhom štvrťroku zaznamenalo uplatňovanie rovnosti pred zákonom. „Príčinou je najmä kauza Bašternák s podozreniami, ktoré vrhá na ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Kauzu podnikatelia vnímajú ako ukážku fungovania klientelizmu a prepojenia niektorých podnikateľov s politikmi na úkor štátu a občanov,“ priblížil výkonný riaditeľ PAS Peter Kremský.
Nerovnosť pred zákonom vnímajú podnikatelia podľa neho veľmi citlivo, najmä keď musia zápasiť s náročnou legislatívou, kontrolami a pokutami z úradov či zadržiavaním prostriedkov. „Na druhej strane sa vynárajú podozrenia, že špekulanti pod ochranou politikov podnikajú na úkor daňových poplatníkov a poctivých podnikateľov,“ dodal.

Druhou položkou s najväčším poklesom bola vymáhateľnosť práva a funkčnosť súdnictva. Tá má už dlho stále miesto medzi najhoršie hodnotenými kategóriami indexu. Od volieb je však hodnotenie podnikateľov o niečo miernejšie, čo môže podľa PAS súvisieť s novou tvárou v kresle ministra spravodlivosti. Za negatívnym hodnotením podnikateľov sú práve chýbajúce zmeny, ktoré by smerovali k zlepšeniu fungovania slovenských súdov.

Za prekvapivé označila aliancia tretie miesto negatívne hodnotených položiek, na ktoré sa dostala funkčnosť politického systému v štáte. Kremský pripomenul, že parlamentné schôdze od volieb boli poznačené neustálymi spormi koalície s opozíciou, odvolávaním ministrov a častými obštrukciami z oboch strán. „Takéto správanie poslancov znižuje dôveru podnikateľov v ich schopnosť riešiť problémy, s ktorými zápasia a zlepšovať podnikateľské prostredie,“ zdôvodnil.

Pozitívne hodnotili respondenti väčšinu položiek z oblasti vlastného vplyvu podnikov na kvalitu podnikateľského prostredia. Najviac prístup k životnému prostrediu, ale aj úroveň likvidity a plnenie vlastných záväzkov či vystupovanie voči obchodným partnerom a riešenie sporov. V negatívnom pásme sa ocitla produktivita a ziskovosť firiem.

Mimo sféry vlastného vplyvu účastníci prieskumu kladne hodnotili predovšetkým prístup k finančným zdrojom a cenovú stabilitu. Naopak, problémom opäť začína byť organizovaný zločin a hospodárska kriminalita, ako aj dostupnosť zdrojov, najmä pracovnej sily, čo môže podľa PAS ohrozovať hospodársky rast.

Súvisiace články

Aktuálne správy