Aké jednoduché: Deväť spôsobov, ako sa stať milionárom

, MarketWatch Foto: thinkstock

Naši rodičia i prarodičia boli presvedčení, že ak by sa nejakým spôsobom stali milionármi, razom by sa mnohých, hlavne finančných problémov úplne zbavili. Ale dnes už ani milión kvôli inflácii nie je to, čo býval, jeho kúpna sila slabne. To je tá zlá správa. Dobrou správou je, že dnes je dosiahnutie štatútu milionára podstatne jednoduchšie ako v minulosti.

Tu je deväť najčastejších spôsobov, ako sa dnes môžete stať milionárom.

1. Dedičstvo
Celkom jednoduchý spôsob, ako získať pekný balík, je jeho zdedenie. Ak ste narodení pod šťastnou hviezdou, ale ste až príliš leniví, toto by mohol byť váš prípad. The Wall Street Journal citoval výsledky výskumu, ktorý ukázal, že až dve tretiny generácie v strednom veku rodinné peniaze zdedili. Mnohí z nich aj naďalej prijímajú finančné dary od svojich rodičov. Ak prídete k peniazom takýmto spôsobom, mali by ste si uvedomiť, že to boli pre vašich blízkych ťažko nadobudnuté peniaze a použiť ich tak, aby vám vydržali po celý život.

2. Zárobok
Opäť je to aj o šťastí. Ak ho budete mať a zároveň ste aj „dobrý šetrič“, a budete pracovať dlho a tvrdo, mohli by ste získať prácu u veľkorysého zamestnávateľa, ktorý vám okrem zaslúženej finančnej odmeny poteší aj rôznymi benefitmi, vďaka ktorým sa vám otvoria aj investičné možnosti. Ak si dokážete vybudovať  skvelú kariéru, cesta za prvým miliónom nebude tak tŕnistá. Chcete zvýšiť pravdepodobnosť dosiahnutia tohto cieľa? Investujte.

3. Startup
Možno si poviete, že ide o riskantný podnik, ale môžete byť presa aj zamestnancom rozbiehajúcej sa spoločnosti, ktorá si vás bude ceniť natoľko, že jej majiteľ vám ponúkne malý podiel vo firme, stačí aj 1 alebo 2 %, aby ste nezutekali ku konkurencii. V prípade, že sa firma presadí a bude úspešná, a vy ste jej prejavili dostatočnú spolupatričnosť, aj vaše minimum vlastníctva by mohlo časom zmeniť hodnotu na číslicu so šiestimi nulami.

4. Rodičovská výpomoc
Začína to zvyčajne veľmi skoro, už v útlom veku dieťaťa rodičia, alebo starí rodičia, myslia na jeho budúcnosť a na vkladnú knižku mu odkladajú neraz celkom symbolickú sumu. V čase papierovej dospelosti sa tak na účte môže nachádzať suma, ktorá vám pomôže získať pri štarte potrebný náskok. Verte, alebo nie, stačí euro denne počas 18 rokov aby ste pri správnych investičných nástrojoch dosiahli pekné výnosy.

5. Úspory
Začneme už čoskoro, poviete si, ale v skutočnosti sporenie je veľmi užitočné, ak chcete znásobiť svoje imanie. Či už máte spomínaný rodičovský náskok alebo nie, môžete okamžite začať šetriť hneď ako začnete zarábať. Matematika je presvedčivý argument. Skúste si prerátať, koľko dokážete zarobiť, ak ušetríte tisícku ročne a počas 20 rokov vsadíte na nástroj, ktorý dokáže generovať povedzme 5 % ročne. Dospejete k prekvapivému rozdielu, ak si vezmete, že ste začali sporiť a investovať povedzme v 20-ke alebo až v 40-ke. Samozrejme aj neskoršie investície určite stoja za to, ale prémia pre tých, čo začínali skôr je obrovská. Bohužiaľ, väčšina ľudí to nedokáže celkom pochopiť, kým nie je príliš neskoro na to, aby mohli získať túto prémiu v plnej výške.

6. Podnikanie
Rozbeh aj cieľ vášho podnikania môže mať rovnaké dôvody, ale vedzte, že nejde o zaručenú cestu. Väčšina nových firiem nedokáže prežiť v súčasných podmienkach. Nekalá konkurencia, štátna byrokracia, odvody a dane sú neraz likvidačné. Ale sú aj takí, ktorým sa darí celkom dobre. Rátajte ale s tým, že práca vo vlastnej firme znamená okrem štartovacieho kapitálu aj  60 a viac hodinový pracovný týždeň a ani po rokoch nemusíte uvidieť nejaký významnejší zisk. Ale ak časom dokážete zhodnocovať svoju firmu, na oplátku vám sprostredkuje úplne iné uspokojenie, ako keby ste tieto peniaze investovali na akciovom trhu.

7. Investovanie
Ak sa vám nechce prejsť všetkým tým vyššie spomenutým, ale máte z pekla šťastie, mohli by ste nechať zakladanie firiem na iných a venovať sa investíciám na akciovom trhu. Znie to tak jednoducho, však?  Spomeňte si na mediálne známy príbeh ženy, ktorá v 80-rokoch minulého storočia, po prvotnom uvedení Microsoftu na burzu, investovala  10 000 dolárov do akcií firmy. Na otázku prečo to urobila len mykla plecami a povedala, že ju príbeh tejto firmy fascinuje a rozmýšľa nad ním každý deň na ceste do práce. Po niekoľkých rokoch dosiahla vďaka akciám vysnívaný majetok, ale nikdy sa neodhodlala rozbehnúť svoj vlastný biznis.  Nekúpila si ani vlastný počítač!

8. Lotéria
Žiadny zoznam by nebol ucelený, ak by na ňom chýbala lotéria. Staviť pár stovák na jeden výherný tiket môže, ale pravdepodobne neprinesie výhru, ktorá z vás zo dňa deň presunie do spoločnosti milionárov. Avšak, ako mnoho výskumov ukazuje, novo nadobudnuté bohatstvo zvyčajne veľmi rýchlo zmizne. Stačí zopár nepremyslených výdavkov a zlých investícií. Pokušenie je jednoducho príliš veľké, výcvik a príprava v tomto smere jednoducho absentujú. Takže ak máte záujem získať milión, ktorý vám nepretečie pomedzi prsty, ale bude pracovať v váš prospech, mali by ste peniaze získať pomaly a rozvážne, nie naraz.

9. Nudná dlhá cesta
Ak je skutočne vaším cieľom stať sa milionárom, pravdepodobne najlepšie urobíte, ak sa spoľahnete na prísne sporenie a rozumné investovanie počas viac ako desaťročia. Chce to poriadnu dávku trpezlivosti, správnych návykov a postojov a máte slušnú šancu naplnil svoj cieľ. Mimochodom, väčšina investorov sa nesnaží o to, aby zbohatli. Jednoducho si chcú nahromadiť toľko, aby si mohli vychutnať život bez toho, aby ich ovládol strach, že im dochádzajú peniaze. Ak je toto aj váš prípad, tu sú tri najdôležitejšie veci by akých by ste sa mali držať:
– splňte záväzok ušetriť 10-20 % zo svojho príjmu
– zvoľte si investičnú stratégiu, ktorá je najvhodnejšia pre vaše portfólio
– predávajte menej, keď trh klesá, a viac, keď trh stúpa.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy