Míňanie turistov v jedinom grafe: Koľko utratia u nás a koľko u našich susedov?

, Howmuch Foto: TASR/Oliver Ondráš

Pre niektoré regióny je turizmus významným zdrojom obživy. V tejto súvislosti je na mieste otázka: kde turisti míňajú najviac a koľko?

Odpoveď prináša server HowMuch.net, ktorý v spolupráci s Visual Capitalist pripravil mapu sveta s vyznačenými obľúbenými turistickými destináciami. Ku kždej krajine pripojil informáciu o objeme peňazí utratených dychtivými cestovateľmi. Prvých päť priečok patrí Spojeným štátom, Francúzsku, Španielsku, Veľkej Británii a Číne. Svoje miesto si však pevne drží aj Slovensko.

V USA nechajú turisti ročne zhruba 220,1 miliardy dolárov. Tomuto prvenstvo sa ani nemožno čudovať. Spojené štáty sú dostatočne veľké, aby lačnému cestovateľovi ponúkli všetko, od panenskej prírody až po veľkomestá známe svojou kultúrou.

Druhé miesto patrí Francúzsku. Rozdiel medzi peniazmi utratenými v USA a v krajine Eiffelovky je pomerne priepastný. Kým za Atlantikom hovoríme o stovkách miliónov dolárov, vo Francúzsku je to "len" 66,8 miliárd USD.

Francúzsku dýcha na chrbát Španielsko, kde sa z peňaženiek cestovateľov za poznaním, relaxáciou či dobrodružstvom,  vytratí 65,1 miliardy dolárov. Tretie miesto patrí Veľkej Británii, kde turizmus ročne prináša zhruba 62,8 miliardy dolárov.

Štvrtou je Čína, 56,9 miliardy dolárov, čo je o jednu miliardu viac ako v piatom Nemecku. Do druhej najväčšej ekonomiky zvyčajne prúdia ľudia z okolitých ázijských štátov, predovšetkým z Južnej Kórei, Japonska, Vietnamu a Malajzie. Pomerne častými návštevníkmi sú aj Američania a Rusi.

A ako je na tom Slovenská republika? V porovnaní s predchádzajúcimi krajinami sme na tom samozrejme horšie. Ročne u nás turisti minú približne 2,6 miliardy dolárov, čo je „takmer“ toľko čo na Ukrajine. Naopak v českej republike, alebo v Maďarsku je to 7,6, resp. 7,5 miliardy dolárov. V Rakúsku skoro 21 miliárd.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy