Je to vôbec možné? Dokáže zmeniť smog na diamanty

, ALO diamonds Foto: dezeen

Holandský dizajnér Daan Roosegaarde prišiel s inovatívnym plánom. Nielen, že pomôže vyriešiť problém so znečisteným vzduchom v Pekingu, ale jeho riešenie je tak prevratné, že zmení znečistený vzduch na diamanty.

Nápad vytvoriť čističe vzduchu dostal Daan Roosegraade počas návštevy Pekingu, stačil pohľad z okna hotela. „V sobotu som videl celý svet vôkol – ľudí, autá, stromy, ale v stredu už bolo celé mesto zahalené smogom a znečisteným vzduchom. Bol to smutný pohľad,“ povedal holandský dizajnér na výročnom stretnutí Svetového ekonomického fóra.

Veľkolepý projekt rozbehol Roosegraade s podporou čínskeho Ministerstva ochrany životného prostredia a do roku 2018 by mala v Pekingu vyrásť prvá 7 metrov vysoká veža Smog Free Tower vybavená patentovanou bezozónovou technológiou čistenia vzduchu. Veža bude nasávať znečistený vzduch, čistiť ho a vypúšťať v parkoch a na ihriskách. Podľa Daana Roosegaardeho by mal byť vzduch v týchto oblastiach čistejší až o 75% oproti zvyšku mesta.

Veža Smog Free Tower bude schopná v priebehu jednej hodiny vyčistiť 30 000 m3 vzduchu pri spotrebe energie približne rovnakej ako spotreba prietokového ohrievača vody (asi 1,4 kW) a bez použitia ozónu. Technológia je navyše poháňaná energiou zo vzduchu. Roosegaarde sa otázkou znečistenie zaoberal už pred troma rokmi, keď zverejnil svoj návrh na "elektronický vysávač", ktorý by dokázal odsať smog z ovzdušia. 

Roosegaarde šalamúnsky vyriešil aj otázku, čo s nečistotami z ovzdušia. Minulý rok svet obletela správa o čínskom umelcovi Wang Renzhengovi, ktorý vysával znečistený pekinský vzduch a vyrábal z neho tehly. Holanďan ale posunul latku snáď najvyššie ako sa dá a z nečistôt chce vyrábať diamanty. Až 32 % pekinského smogu totiž tvorí uhlík, ktorý moderná veda dokáže pôsobením vysokého tlaku za cca 30 minút premeniť na diamant. Takto vyrobené umelé diamanty chce Holanďan využívať na financovanie prevádzky a ďalšieho vývoja veží.

V prípade, ak sa odvážny zámer stane realitou, na mieste je otázka, čo takýto inovatívny spôsob výroby syntetických diamantov urobí s celosvetovým trhom drahých kameňov. Slovenský obchodník s diamantmi a majiteľ ALO diamonds Alojz Ryšavý sa v tejto súvislosti deformácie trhu neobáva a to nie len preto, že ide o dobrú vec. „Diamant je produkt prírody – jedinečný a nenapodobiteľný. Syntetické diamanty sú zaujímavé pre priemyselné využitie, no v šperkoch, zvlášť tých investičných, prírodné kamene plnohodnotne nahradiť nedokážu.“

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy