Stavebná produkcia SR klesla viac, ako bol priemer EÚ

Stavebná výroba v rámci celej Európskej únie v júni medziročne oslabila o 0,6 %, na Slovensku sa znížila o 8,5

Sezónne upravená stavebná výroba v eurozóne sa v júni oproti predchádzajúcemu mesiacu stabilizovala a v rámci celej Európskej únie klesla o 0,3 %. Medziročne stavebná produkcia eurozóny v júni posilnila o 0,6 % a v celej EÚ sa o 0,6 % zmenšila. Vyplýva to z prvého odhadu, ktorý zverejnil vo štvrtok štatistický úrad Európskej únie Eurostat. Na Slovensku stavebná výroba v júni medzimesačne posilnila o 1,7 % a medziročne sa prepadla o 8,5 %.

V rámci členských krajín EÚ, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, sa stavebná výroba medzimesačne najviac zmenšila v Českej republike (-3,9 %), v Poľsku (-3,7 %) a v Bulharsku (-1,6 %). Najviac stavebná produkcia medzimesačne posilnila v Maďarsku (7,6 %), v Slovinsku (2,3 %) a na Slovensku (1,7 %).

Medziročne sa stavebná výroba v júni najviac zmenšila v Maďarsku (-16,2 %), v Slovinsku (-16 %) a v Poľsku (-14,7 %). Medziročné zväčšenie stavebnej výroby v júni evidovali vo Švédsku (16,3 %), v Španielsku (6,9 %), v Rumunsku (4,6 %) a v Holandsku (2,8 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy