Saudská Arábia možno v auguste prekoná v ťažbe Rusko, cena WTI mierne klesla

Cena americkej ropy sa dostala pod mierny tlak, napriek tomu, že USA oznámili nečakane výrazný pokles ropných zásob, ako aj zásob benzínu. Informáciu z USA však prekonali obavy, že Saudská Arábia by mohla tento mesiac zvýšiť produkciu ropy na nový rekord a prekonať aj ťažbu v Rusku. Informovala o tom agentúra Reuters.
Trh najskôr podporila informácia, že zásoby ropy a benzínu v USA za minulý týždeň klesli. Ako uviedol Federálny úrad pre energetiku (EIA), ropné zásoby v minulom týždni, ktorý sa skončil 12. augusta, klesli v porovnaní s predchádzajúcim týždňom o 2,5 milióna barelov (1 barel = 159 litrov). Analytici pritom počítali s ich rastom o 522.000 barelov.
Klesli aj zásoby benzínu. Za celý týždeň zaznamenali pokles o 2,7 milióna barelov. Analytici síce počítali s ich poklesom, ale len o 1,6 milióna barelov.
Pozitívne informácie však nasledovala správa agentúry Reuters, že Saudská Arábia by v auguste mohla svoju produkciu zvýšiť na 10,8 až 10,9 milióna barelov denne. Tým by prekonala aj Rusko, ktoré je v súčasnosti najväčším producentom ropy na svete. Členovia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) pritom dali najavo, že sa budú snažiť o stabilizáciu trhu.
V reakcii na tieto informácie cena americkej ľahkej ropy WTI so septembrovým kontraktom klesla do 18.30 h SELČ oproti utorkovej (16. 8.) záverečnej hodnote o 21 centov na 46,37 USD (41,12 eura) za barel. Pôvodne o 21 centov zaznamenala rast.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v októbri vzrástla, a to o 22 centov na 49,45 USD/barel. V priebehu obchodovania sa dostala na 5-týždňové maximum 49,75 USD za barel.

Súvisiace články

Aktuálne správy