Schválili zmeny vo výmene informácií pri správe daní

Nadnárodné korporácie budú musieť predkladať správy o svojom pôsobení v každej krajine Európskej únie, kde podnikajú. Predpokladá to návrh novely zákona o medzinárodnej pomoci a spolupráci pri správe daní, ktorý v stredu schválila vláda. Návrhom sa do slovenskej legislatívy transponuje smernica Európskej únie. „Cieľom návrhu je zabezpečiť komplexnú a účinnú administratívnu spoluprácu medzi daňovými správami tým, že upravuje povinnú automatickú výmenu informácií,“ informovalo o návrhu ministerstvo financií.

Materské spoločnosti nadnárodných skupín budú musieť podľa návrhu zasielať finančnému riaditeľstvu príslušnej krajiny vybrané druhy informácií ako napríklad výšku výnosov, zisku pred zdanením, počet zamestnancov a ďalšie. „Opatrenie sa bude dotýkať nadnárodných koncernov, ktorých ročný obrat je minimálne 750 mil. eur, čo znamená, že by to nemalo zasiahnuť spoločnosti podnikajúce na Slovensku,“ uviedol rezort financií.

Informácie sa budú zasielať za každý štát, v ktorom sa nachádza spoločnosť patriaca tejto nadnárodnej skupine. Následne si tieto informácie budú jednotlivé finančné správy medzi sebou vymieňať. „Treba pripomenúť, že ide o neverejnú výmenu, takže informácie bude mať k dispozícii finančné riaditeľstvo tej ktorej krajiny a budú chránené daňovým tajomstvom,“ informovalo ministerstvo

Súvisiace články

Aktuálne správy