Jasná symbolika: Trump a zlato tvoria dvojicu, ktorá dáva zmysel

, Bloomberg Foto: SITA/AP

Mnoho ľudí ma považuje za človeka s veľa negatívnym postojom voči zlatu. V podstate majú pravdu a počas posledných rokov som zlato skutočne veľa kritizoval - ide o mizernú menu, láska k nemu je primitívna a iracionálna a z ekonomického hľadiska ide o nevýznamné aktívum. Teraz ale svoj názor mením. Kvôli Donaldovi Trumpovi.

Trump má podľa všetkého v láske zlato a zlatú farbu. Počas jeho verejných vystúpení bolo pódium v zlatom nádychu, má doma pozlátený nábytok, logo na Trump Tower je zlatej farby a podobných príkladov nájdeme viac. Zlato často slúži ako dôkaz sily a moci. Je totiž veľmi ťažké získať ho väčšie množstvo. Jeho ťažba nie je vôbec jednoduchá, na rozdiel od ropy nenájdeme nikde vo svete miesto, kde by ho bolo sústredené obrovské množstvo. Jeho náleziská sa nachádzajú po celom svete, ide ale vždy ide o relatívne malé množstvo. Potom tá jeho hmotnosť. Je vysoká a jeho doprava teda drahá. Keď už ho dostaneme na potrebné miesto, je potrebné ho chrániť. Ak teda nejaký vládca chcel mať veľa zlata, musel vybudovať zložitý dodávateľský reťazec a k nemu silnú armádu. Preto je zlato považované za manifestáciu moci.

Ak Trump niečomu dobre rozumie, je to práve moc. Neznáša ľudí, ktorí nemajú dosť energie. Sám seba vníma ako človeka, ktorý je schopný donútiť Mexiko, aby zaplatilo za stavbu pohraničných  múrov. Trump sľubuje, že zbombarduje ISIS na prach a pocit obrovskej moci sa prelína väčšinou s jeho vyhláseniami. Trump a zlato tak tvoria dvojicu, ktorá dáva zmysel. Používa žltý kov na to, aby dával najavo svoju moc, aj keď o tom možno takto explicitne nepremýšľa ani on, ani jeho voliči. Symbolika je ale jasná.

A tak som zmenil svoj názor na zlato. Stále si myslím, že z ekonomického hľadiska nemá zmysel o ňom uvažovať ako o mene a nemám ani potuchy, že jeho cena porastie, alebo bude naopak klesať. Teraz mám však jasno v tom, žer vlastníctvo zlata úzko súvisí s mocou. A moc je jedným z kľúčových faktorov, ktoré určujú dôveryhodnosť meny. Z tohto pohľadu je teda logické, že zlato v minulosti hralo tak významnú úlohu vo finančnom systéme.

Existuje jedno "zlaté pravidlo", ktoré hovorí: "Kto má zlato, určuje pravidlá." Ešte presnejšie by sa ale dalo povedať, že "ten, kto je schopný získať zlato a urobiť z neho peniaze, určuje pravidlá".

Od fanúšikov zlata už som za posledné roky počul veľa argumentov. Niektorí sa oháňajú Fedom, iní infláciou a zničenou hodnotou meny. Nič z toho ale nedáva veľký zmysel. Avšak ak vezmem do úvahy Donalda Trumpa, zrazu mi je význam zlata jasný.

Autorom je Joe Weisenthal.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy