Nálada nemeckých investorov sa v auguste zlepšila

Index ekonomickej dôvery, ktorý zostavuje inštitút ZEW, sa v auguste zotavil zo šoku spôsobeného brexitom, stúpol o 7,3 bodu a dostal sa do pozitívneho teritória na úroveň 0,5 bodu.

Nálada nemeckých investorov sa v auguste čiastočne zlepšila, čiže sa zotavuje zo šoku spôsobeného rozhodnutím Británie odísť z Európskej únie. Obavy medzi investormi však pretrvávajú. Index ekonomickej dôvery, ktorý zostavuje mannheimský inštitút ZEW, v auguste v porovnaní s júlom posilnil o 7,3 bodu. Inštitút o tom informoval v utorok. Index sa v auguste opäť dostal do pozitívneho teritória na hodnotu 0,5 bodu. Napriek tomu sa však nachádza pod svojím dlhodobým priemerom 24,2 bodu.

Šéf inštitútu ZEW Achim Wambach uviedol, že ukazovateľ nálady „sa čiastočne zotavil zo šoku spôsobeného brexitom“. Dodal však, že politické riziká v Európskej únii aj v iných častiach sveta v kombinácii s obavami o bankový sektor EÚ „sú naďalej prekážkou pre optimistickejší ekonomický výhľad Nemecka.“

Index odzrkadľujúci to, ako investori hodnotia súčasnú ekonomickú situáciu, v prípade Nemecka posilnil o 7,8 bodu a v prípade eurozóny sa zlepšil o 2,1 bodu. Index mapujúci hodnotenie súčasnej ekonomickej situácie vo Veľkej Británii však oslabil o 19,9 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy