Americkému priemyselnému odvetviu sa nedarí

Newyorská pobočka amerického Federálneho rezervného systému (Fed) informovala, že index priemyselnej aktivity štátu New York v auguste klesol na -4,2 bodu z júlovej úrovne 0,6 bodu.

Index priemyselnej aktivity v štáte New York, ktorý zostavuje newyorská pobočka amerického Federálneho rezervného systému (Fed), v auguste oslabil. Klesol pritom už druhý mesiac po sebe. Hodnota indexu sa znížila na úroveň mínus 4,2 bodu z júlovej úrovne 0,6 bodu. Ak je hodnota indexu vyššia ako nula, znamená to, že priemyselný sektor štátu rastie. Priemyselné firmy v štáte v auguste pokračovali v znižovaní počtu zamestnancov, hoci pomalším tempom. Index zamestnanosti sa zlepšil na mínus jeden bod z júlových mínus 4,4 bodu.
Americkému priemyslu sa v poslednom 1,5 roku nedarí, keďže silnejší dolár a slabé zahraničné ekonomiky poškodili export priemyselného odvetvia krajiny. Priemyselná produkcia v rámci celých USA podľa niektorých ukazovateľov mierne posilňuje. Americký Inštitút riadenia zásob (ISM) tento mesiac informoval, že jeho celoštátny index priemyselnej aktivity za júl mierne oslabil na 52,6 bodu, ale stále sa nachádzal nad úrovňou 50 bodov, ktorá signalizuje rast odvetvia.

Súvisiace články

Aktuálne správy