Západné myslenie je obmedzujúce: Nerozmýšľajte o peniazoch, budete šťastnejší

, businessinsider Foto: thinkstock

Zaoberali ste sa niekedy myšlienkou, čo by ste robili ak by peniaze nehrali žiadnu úlohu? Čo by sa zmenilo a čo zostalo tak, ako doteraz?

Filozof Alan Watts tvrdí, že myslenie západných kultúr je príliš obmedzujúce a čím ďalej viac sa odkláňa od ľudského prirodzeného pohľadu na svet. Oveľa dôležitejšie je podľa neho poznať sám seba a byť si vedomý toho, čo je naozaj dôležité. Preto sa rozhodol pomôcť ľuďom, ktorí ešte hľadajú svoju životnú cestu. Zameriava sa predovšetkým na študentov, ktorí už majú svoje štúdiá prakticky za sebou a ostáva im len vkročiť do nového života s nejasnou predstavou o tom, ako by mal vyzerať.

Preto je podľa Wattsa dôležité spýtať sa sám seba: "Po čom túžim, čo chcem?" Študenti sú však pri tejto otázke obmedzení svojím zvykovým spôsobom uvažovania. Preto otázku Watts preformuloval: "Čo by si robil, keby peniaze nehrali žiadnu úlohu? Ako by si si v takom prípade užil svoj život?"

Pre Wattsa je fascinujúce, koľko študentov okamžite vyhŕkne, že by v takom prípade maľovali obrazy, písali básne či knihy. Sú si však vedomí toho, že sú to profesie, ktorými sa ťažko zarába na život. "Jeden zo študentov mi napríklad povedal, že by chcel žiť v prírode a jazdiť na koni".

Ak sa niekomu takýmto spôsobom podarí objaviť svoju vysnívanú prácu, filozof radí, aby sa do nej pustil a zabudol na peniaze. "Ak sa budeš držať presvedčenia, že peniaze sú tým najdôležitejším v tvojom živote, tak budeš len strácať čas. Budeš robiť veci, ktoré nemáš rád, len aby si prežil a aby si mohol pokračovať v tom, čo nemáš rád. A to je jednoducho hlúpe," vysvetľuje  Watts.

Pokiaľ budete robiť niečo, čo vás skutočne baví, tak sa podľa filozofa môžete v danej činnosti stať majstrami. "A majstrom sa staneš len pokiaľ sa do nejakej činnosti plne a so všetkou svojou vášňou ponoríš. Potom tiež dostaneš zaslúženú odmenu, nech už je to v akejkoľvek podobe," dodáva Watts záverom.

Súvisiace články

Aktuálne správy