Rast japonskej ekonomiky sa v 2. kvartáli spomalil

Rast japonskej ekonomiky sa v 2. kvartáli spomalil. Informovali o tom agentúry DPA a RTTNews. Hrubý domáci produkt (HDP) krajiny sa za tri mesiace od apríla do konca júna medziročne zvýšil o 0,2 %, uviedla japonská vláda.

Rast japonskej ekonomiky sa v 2. kvartáli spomalil. Informovali o tom agentúry DPA a RTTNews.

Hrubý domáci produkt (HDP) krajiny sa za tri mesiace od apríla do konca júna medziročne zvýšil o 0,2 %, uviedla japonská vláda. V 1. kvartáli ešte tretia najväčšia svetová ekonomika vzrástla o 1,9 %. Experti počítali so spomalením tempa expanzie len na 0,7 %.

V medzikvartálnom porovnaní japonský HDP na sezónne upravenej báze stagnoval po 0,5-% zvýšení v prvých trhoch mesiacoch roka. Experti počítali s nárastom o 0,2 %. Nominálne HDP v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom stúpol o 0,2 %, čo bolo v súlade s očakávaniami po 0,6-% náraste na začiatku roka.
Súkromná spotreba medzikvartálne vzrástla o 0,2 % po 0,7-% zvýšení v 1. štvrťroku, čo bolo v súlade s očakávaniami. Firemné výdavky klesli o 0,4 %, pričom experti počítali s ich nárastom o 0,2 %, po 0,7-% poklese v predchádzajúcich troch mesiacoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy