Produkcia v priemysle eurozóny vzrástla v júni viac, než sa čakalo

Priemyselná produkcia v eurozóne sa po májovom poklese vrátila v júni k rastu, pričom tempo rastu bolo výraznejšie, než sa predpokladalo. Uviedol to dnes štatistický úrad Európskej únie Eurostat. Informoval o tom portál RTTNews.
Priemyselná produkcia v eurozóne vzrástla v júni medzimesačne o 0,6 % po tom, ako v predchádzajúcom mesiaci zaznamenala pokles o 1,2 %. Ekonómovia s rastom počítali, očakávali však, že dosiahne maximálne 0,5 %.
Čo sa týka jednotlivých komponentov, výrazne vzrástla produkcia kapitálových tovarov, kde rast dosiahol 1,3 %. Solídny rast zaznamenala aj produkcia tovarov dlhotrvajúcej spotreby. Ten dosiahol 1 %. Naopak, produkcia v energetickom sektore eurozóny klesla o 0,6 %.
Medziročne sa priemyselná produkcia v eurozóne zvýšila v júni o 0,4 %. To znamenalo mierne zrýchlenie tempa rastu, keď v máji zaznamenal rast priemyselnej výroby 0,3 %. V porovnaní s očakávaniami ekonómov bol ale tento výsledok omnoho horší, keďže ekonómovia čakali zrýchlenie rastu až na 0,7 %.
V širšej Európskej únii sa priemyselná produkcia podľa Eurostatu v júni zvýšila medzimesačne o 0,5 % po 1,1-% poklese v predchádzajúcom mesiaci. Aj v medziročnom porovnaní sa produkcia v priemysle celej EÚ zvýšila v júni o 0,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy