Rast ekonomiky eurozóny sa v 2. kvartáli spomalil na 0,3 %

Tempo rastu ekonomiky eurozóny sa v 2. kvartáli o polovicu spomalilo. Informoval o tom európsky štatistický úrad Eurostat.
Ekonomika eurozóny v 2. štvrťroku na sezónne upravenej báze vzrástla o 0,3 % po 0,6-% expanzii v prvých troch mesiacoch, uviedol vo svojom prvom odhade Eurostat. Hrubý domáci produkt (HDP) Európskej únie (EÚ) stúpol medzikvartálne o 0,4 % po 0,5-% zvýšení v 1. kvartáli.
V medziročnom porovnaní HDP eurozóny na sezónne upravenej báze počas trojmesačného obdobia od apríla do konca júna vzrástol o 1,6 % po 1,7-% zvýšení v prvých troch mesiacoch. HDP celej únie expandoval o 1,8 % rovnako ako v predchádzajúcom štvrťroku.
Na porovnanie, HDP Spojených štátov v 2. štvrťroku medzikvartálne vzrástlo o 0,3 % (po +0,2 % v 1. kvartáli) a medziročne o 1,2 % (po +1,6 %).
Spomedzi veľkých ekonomík eurozóny nemecký HDP v 2. štvrťroku medzikvartálne stúpol o 0,4 %, francúzsky rovnako ako taliansky HDP stagnovali a španielsky HDP sa zvýšil o 0,7 %. Slovenská ekonomika si medzikvartálne polepšila o 0,9 %.
V medziročnom porovnaní nemecký HDP v 2. kvartáli expandoval o 1,7 %, francúzsky o 1,4 %, taliansky o 0,7 % a španielsky o 3,2 %. Slovenská ekonomika od apríla do konca júna medziročne vzrástla o 3,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy