IEA znížila svoj odhad rastu dopytu po rope v roku 2017

Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA) dnes znížila svoj odhad rastu dopytu po rope v roku 2017. Dôvodom sú slabšie vyhliadky svetovej ekonomiky po referende v Británii, v ktorom voliči rozhodli o jej vystúpení z Európskej únie. Informovala o tom agentúra AFP.
IEA v najnovšej predpovedi, ktorú upravuje každý mesiac, predpovedá, že rast globálneho dopytu po rope sa na budúci rok spomalí na 1,2 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) ropy denne z 1,4 milióna barelov/deň v tomto roku. V predchádzajúcej prognóze pritom agentúra ešte očakávala v roku 2017 rast dopytu po rope o 1,3 milióna barelov denne.
Agentúra pri revízii svojho odhadu smerom nadol vychádzala z prognózy Medzinárodného menového fondu (MMF), ktorý po britskom referende znížil prognózu rastu svetovej ekonomiky v tomto roku na 3,1 % a v roku 2017 na 3,4 %. V obidvoch prípadoch ide o 0,1-% redukciu oproti predchádzajúcej prognóze, ktorú fond zverejnil v apríli.
A zároveň na trhoch stále prevláda ponuka nad dopytom, čo má negatívny vplyv na ceny ropy. Viaceré ukazovatele pritom signalizujú, že tento trend bude pokračovať aj v 2. polroku 2016.

Súvisiace články

Aktuálne správy