Nórsko môže po brexite ohroziť prístup Británie na jednotný európsky trh

Nórsko môže po odchode Spojeného kráľovstva z Európskej únie zablokovať vstup tejto krajiny na jednotný európsky trh prostredníctvom členstva v Európskom združení voľného obchodu (EZVO). Uviedol to v stredu európsky internetový denník EUobserver.

Denník v tejto súvislosti pripomenul slová nórskej ministerky pre európske záležitosti Elisabeth Aspakerovej, podľa ktorých britský pokus znovu sa pripojiť k EZVO, nemusí byť v záujme Nórska.

Štáty v Európskom združení voľného obchodu nie sú síce členmi EÚ, no úzko s ňou spolupracujú.

"Nie je isté, že by to bol dobrý nápad nechať vstúpiť takú veľkú krajinu do tejto organizácie. Mohlo by to narušiť rovnováhu, čo nie je nevyhnutne v záujme Nórska," uviedla ministerka v rozhovore pre nórske noviny Aftenposten.

Nórsko má prístup na vnútorný trh EÚ ako člen Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP). Do EHP patrí všetkých 28 členských štátov EÚ (zatiaľ aj Británia), potom Nórsko, Island a Lichtenštajnsko. Základom fungovania EHP je voľný pohyb osôb, čo chcela Británia obmedziť už ako člen EÚ a o čom chce s Bruselom tvrdo vyjednávať aj v rámci nadchádzajúcich rokovaní o brexite.

EUobserver pripomenul, že zatiaľ nie je jasné, či sa chce Spojené kráľovstvo, ktoré bolo členom EZVO do roku 1973 (keď sa stalo členom Európskeho spoločenstva, predchodcu únie), vrátiť k členstvu v tejto organizácii, ktorá popri Nórsku, Islande a Lichtenštajnsku zahŕňa aj Švajčiarsko. Švajčiari síce nie sú členmi EHP, s EÚ však majú sériu bilaterálnych hospodárskych dohôd.
Veľká Británia sa po odchode z EÚ môže stať členom EZVO, nemusí ale byť aj súčasťou Európskeho hospodárskeho priestoru a rešpektovať klauzulu o voľnom pohybe zamestnancov. Ak však vláda v Londýne opätovne požiada o členstvo v EZVO, bude si to vyžadovať jednomyseľný súhlas všetkých štyroch terajších členov. Nesúhlas Nórska, ktoré je spolu so Švajčiarskom zakladateľom tohto združenia, môže ohroziť záujmy Británie.

Britské noviny The Guardian v tejto súvislosti upozornili, že minister pre brexit David Davis sa už v najbližších týždňoch chystá o tejto problematike rokovať s najvyššími zástupcami Nórska.

Súvisiace články

Aktuálne správy