Zomrel muž, ktorý vlastnil väčšinu Londýna

, CNBC Foto: YT/Dew Drop

Miliardár, vojvoda z Westminsteru, Gerald Cavendish Grosvenor, priateľ britskej kráľovskej rodiny a jeden z najbohatších statkárov krajiny, zomrel. Správu zverejnila jeho rodina v utorok. Mal 64 rokov.

Podľa medializovaných správ vojvoda zomrel v nemocnici Royal Preston na severozápade Anglicka potom, čo náhle ochorel.

Vojvodov majetok tvoria predovšetkým pozemky, vlastní 121 hektárov, niektoré sú v najbohatších častiach Londýna. Jeho predok, Sir Thomas Grosvenor, získal vtedajšie močiare v roku 1677.  V priebehu generácií rodina premenila tieto pozemky na vyspelú krajinu, na dve londýnske  najbohatšie  štvrte Mayfair a Belgravia. Portfólio majetku rodiny nezahŕňa iba nehnuteľnosti naprieč celou Britániou, sú to aj budovy na bývanie, kancelárske aj obchodných priestory po celom svete.

Sunday Times odhaduje majetok vojvodu na 9,35 miliardy libier (12 miliárd dolárov).

Cavendish zdedil titul aj rodinný podnik po smrti svojho otca v roku 1979. V 90-tych rokoch minulého storočia sa nervovo zrútil, neskôr to odôvodnil tlakmi z podnikateľského a verejného života. "Ak by som si mohol zvoliť, radšej by som sa nikdy nenarodil do bohatstva, ale nikdy som nad tým neuvažoval, že by som to vzdal," povedal denníku The Independent v roku 1992.

Spolu so svojou aristokratickou rodinou sú úzko previazaní s britskou kráľovskou rodinou. Jeho syn a dedič, Hugh Grosvenor, je kmotrom princa Georgea, syna princa Williama a jeho manželky Catherine. Krstný syn korunného princa Charlesa, Edward van Cutsem, si vzal za manželku lady Tamaru Grosvenorovú, dcéru vojvodu z Westminstra. Buckinghamský palác oznámil, že kráľovná Elizabeth II už rodine kondolovala. Úrad princa Charlesa oznámil, že on a jeho manželka Camilla boli "hlboko šokovaní a veľmi zarmútení" keď sa dozvedeli správu o úmrtí.

Vojvodova rodina požiadala, o zachovanie "súkromia a porozumenie v tejto veľmi ťažkej chvíli." "Žiadny ďalší komentár v súčasnosti nečakajte, všetky ďalšie informácie budú zverejnené v pravý čas."

Súvisiace články

Aktuálne správy