Náklady Írska na obsluhu dlhu dnes klesli na rekordne nízku úroveň

Náklady Írska na obsluhu jeho dlhu dnes klesli na rekordne nízku úroveň. Investori sa totiž znova vrátili k dlhopisom tzv. okrajových štátov eurozóny po júnových otrasoch na trhoch, ktoré vyvolal výsledok britského referenda o členstve v Európskej únii. Informoval o tom portál RTÉ.
Výnos z 10-ročných írskych dlhopisov na sekundárnych trhoch dnes klesol na 0,37 %. Na ilustráciu, týždeň pred referendom v Británii, ktoré sa uskutočnilo 23. júna, bol výnos z írskych dlhopisov na úrovni 0,84 %.
Dlhopisy okrajových štátov eurozóny sú momentálne veľmi populárne medzi investormi. Dôvodom je neistá hospodárska situácia a uvoľnená menová politika centrálnych bánk na celom svete.
Snaha investorov „zaparkovať“ peniaze do bezpečných aktív už totiž stlačila výnosy z nemeckých dlhopisov do záporného teritória (-0,05 %) a francúzskych tesne nad nulu (0,16 %). Investori preto zamerali svoju pozornosť na dlhopisy okrajových štátov eurozóny, ako je napríklad Írsko, aby si zabezpečili aspoň nejaký zisk.
To pomohlo aj Španielsku, Portugalsku a Taliansku zredukovať náklady na obsluhu dlhov.
Konkrétne, výnos z 10-ročných španielskych dlhopisov dnes klesol na 0,973 % aj napriek tomu, že krajina stále nemá novú vládu.

Súvisiace články

Aktuálne správy