Nie sú peniaze ako peniaze: Čo to znamená, keď sa povie moderný menový systém?

, pragcap Foto: thinkstock;SITA/AP

Je to zvláštna a určite zaujímavá otázka. Určite by ste sa ňou mali zaoberať počas letného cestovania. Pri návšteve iných miest vo svete zistíte, že žiadne dve ekonomiky ani menové systémy nie sú úplne rovnaké. A niektoré miesta na svete doslova nástup modernej ekonomiky prespali.

Dobrým príkladom, aj keď sa na Slovensku toto miesto spája s úplne niečím iným ako ekonomikou, je Belize. Tamojšia ekonomika je veľmi zaostalá. To sa najviac odráža v ich platobnom systéme. V krajine chýba sofistikované bankovníctvo, ktoré je inde samozrejmosťou. Tento ekonomický systém v sebe zahŕňa množstvo hotovostných transakcií. Pritom ekonomika založená na hotovosti vyzerá veľmi podobne ako ekonomiky založené na drahých kovoch (napríklad zlatý štandard). To znamená, že dominantné postavenie majú  pri výmene "peniaze", predstavujúce exogénny prínos pre súkromný sektor.

V dávnych dobách mayských všetko podliehalo výmennému obchodu, neskôr sa dominantným prostriedkom zámeny stali  kakaové bôby. Kakaovníku sa darí len tam, kde je úrodná pôda, dostatočné zrážky a vysoké teploty. Preto jeho sady boli pre staroveké civilizácie strategicky dôležité. Obyvatelia predkolumbovskej Ameriky sa nemuseli obávať inflácie, pretože ak hodnota kakaa následkom nadvýroby poklesla, stiahlo sa z obehu väčšie množstvo bôbov a uvarila sa z nich čokoláda. Podobne na tom boli starí Egypťania, ktorí ako platidlo v niektorých obdobiach a oblastiach používali pivo. Najlepšie na týchto systémoch bolo to, že proti inflácii mohol bojovať každý obyvateľ krajiny. 

Komodity sú vždy postavené "mimo peňazí", pretože ide o čisté finančné aktíva do súkromného sektora. Aj hotovosť je pre súkromný sektor niečo podobné, jej distribúcia je ale riadená "zvonka", obvykle to majú v kompetencii vlády v ekonomike založenej na hotovosti. Z tohto dôvodu pôsobí hotovosť ako exogénna forma peňazí. Hovoríme o fyzickej hotovosti, bankovkách a minciach spolu s komoditami, ktoré nepredstavujú záväzok v rámci súkromného sektora.

Pozrime sa ale na "moderný" peňažný systém a aspekt, ktorý posúva ekonomiku smerom k "vnútorným peniazom" ako dominantnej forme. To znamená, že už nepoužívame vonkajšie formy na ovládnutie obchodu, vytvorili sme si vlastné, ktoré ale idú nad rámec obmedzenia našich prírodných zdrojov alebo byrokratických vrtochov. V tomto systéme máme zložitý vzťah súkromného účtovníctva a zmluvných vzťahov, ktoré určujú, ako stabilné platidlo je. Vláda je dôležitou súčasťou tohto procesu, napríklad pri regulácii zmlúv prostredníctvom súdneho systému. Avšak zásoba peňazí je do značnej miery diktovaná "vnútornými" silami. Vnútorné peniaze sú endogénne, čo znamená, že ich množstvo je riadené súkromným sektorom v súlade s potrebami tohto sektora.

A čo je najzaujímavejšie na tomto systéme "vnútorných peňazí"? Určite to, že trhový vývoj viedol k stabilnejšej forme peňazí. To znamená, že nezažívame veľkú hyperinfláciu v kreditných systémoch vnútorných peňazí. To trh ovláda ich dodávku, podľa potreby. Množstvo úverov v ekonomike rastie na základe výrobných potrieb v súkromnom sektore. Koniec koncov, veľká časť rastu vnútorných peňazí je viazaná priamo na produktívne snahy, ako sú obchodné pôžičky, či peniaze na investície a nehnuteľnosti. Výsledkom je, že väčšina peňazí vytvorených v ekonomike má tendenciu byť produktívnejšími ako vo vonkajšom peňažnom systéme, kde vonkajšie sily diktujú množstvo a (často) produktívnu užitočnosť týchto peňazí.

Takže, to, čo robí peniaze "modernými" je rozsah, v rámci ktorého súkromný sektor ochráni ekonomiku peňazí od vonkajších síl a vytvára svoj vlastný endogénny peňažný systém v súlade s trhovými silami.

 

Autorom je Cullen Roche, zakladateľ Orca Financial Group.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy