Dlhopisový trh vás zhltne ako močiar: Už ani bondy nie sú tým, čím bývali

, truewealthpublishing.asia; Ronit Capital Foto: real vision TV;SITA/AP

V minulosti bol dlhopisový trh dobrým indikátorom toho, čo sa deje vo svetovej ekonomike. Dnes, keď na trhu vládne politická a ekonomická neistota a záporné sadzby, dlhopisy ako lakmusový papierik príliš nefungujú.

Klesajúce výnosy dlhopisov bežne signalizujú problém v ekonomike. Keďže sú štátne dlhopisy považované za nástroje, ktoré sú schopné lepšie prečkať ekonomické problémy, investori do nich začnú vkladať svoje prostriedky (na akciových trhoch sa očakáva pokles), ceny bondov rastú a úroky klesajú (pri dlhopisoch sa ceny a úroky pohybujú inverzne).

Dnes, keď vlády vo väčšine vyspelých krajín môžu predávať dlhopisy so záporným úrokom, je dopyt po týchto cenných papieroch veľmi vysoký. Signál, ktorý dnes dlhopisový trh vysiela, ale nie je úplne jasný.

Čo nám hovorí výnosová krivka?

Keď klesnú výnosy napríklad desaťročných štátnych dlhopisov USA pod úroveň úrokov pri krátkodobých štátnych pokladničných poukážok, dôjde k niečomu, čomu sa hovorí "inverzná výnosová krivka", a všetci očakávajú recesiu. Ale dnes ani pri rekordne nízkych úrokoch desaťročných dlhopisov reverznú krivku nevidíme, pretože pokladničné poukážky majú výnosy na minime.

Čo však môže naznačovať príchod recesie, je spread medzi týmito dvoma investičnými nástrojmi, ktorý sa dostal až na úroveň 0,86 percenta. Dlhopisy sú drahšie ako pokladničné poukážky. Podľa Deutsche Bank existuje až 60 % šanca, že USA do 12 mesiacov spadnú do recesie.

Prečo je to tentoraz iné?

Je tu jeden faktor, ktorý skutočne vytvára rozdiel medzi obvyklou situáciou a tou súčasnou. Ide o kvantitatívne uvoľňovanie (QE). USA vynaložili 3,5 bilióna dolárov na nákup rôznych druhov dlhopisov, aby zdvihli ich ceny a znížili úroky na minimum, čím podporili požičiavanie peňazí a hospodársky rast. ECB nakupuje mesačne cenné papiere za 80 miliárd eur a celkovo má v pláne vynaložiť na nákupy 1 bilión eur. Japonsko každoročne minie na tieto účely okolo 750 miliárd dolárov, pričom Bank of Japan teraz drží asi tretinu celého japonského dlhu.

Rekordne nízke úroky majú opodstatnenie, najmä keď vezmeme do úvahy fakt, že ide iba o dodatočný dopyt, v ktorom nie je započítaný bežný dopyt zo strany dôchodkových fondov, bánk, poisťovní a správcov aktív. Mnohé vlády sa navyše kvôli rekordnej úrovni dlhov nechcú viac zadlžovať, takže ponuka nových dlhopisov klesá. A takisto ECB môže nakupovať čoraz menej nemeckých bondov, pretože tie sa záporným úrokom nespĺňajú podmienky pre QE, a musí sa tak obzerať po iných cenných papieroch, čím dopyt po nich porastie.

Čo to všetko znamená?

Pokles výnosov dlhopisov na rekordne nízkej úrovne má rôzne príčiny. Môže to byť kvantitatívne uvoľňovanie, útek do bezpečných prístavov, ktorých dôsledkom je bublina naprieč trhmi, nafúknutá najmä centrálnymi bankami. Dlhopisy, akcie i nehnuteľnosti sa pohybujú okolo cenových špičiek, vďaka nízkym úrokovým sadzbám a nadbytku ľahko dostupných peňazí. Dlhopisový trh nabobtnal počas svojej existencie do obrích rozmerov. Ako sa ale ukazuje, stále ide o močiar, z ktorého sa investori bez pomoci dostávajú len ťažko. Likvidita na trhu s dlhopismi je stále žalostná a obchodovať s väčšími objemami pevne úročených aktív bez podpory tvorcov trhu je de facto nemožné.

Edward Misrah, portfólio manažér, zakladateľ a investičný šéf spoločnosti Ronit Capital, dokonca tvrdí, že na rozvinutých trhoch je situácia ešte horšia ako na rozvíjajúcich sa trhoch. To investorov dostáva do neznámej situácie, pretože historicky platilo, že rozvíjajúce sa trhy majú menej stabilnú základňu investorov, a preto je všeobecne ťažšie na nich v ľubovoľnú chvíľu zrealizovať objemnejšie obchody. "Ak sa dnes snažíte predať dlhopisy za dva milióny dolárov, máte veľký problém. Regulačné opatrenia banky odrádzajú od toho, aby pôsobili ako tvorcovia trhov, takže je ťažké zobchodovať  takto 'veľký' balík," hovorí Misrah. "A k tomu pridajte, že veľkú časť novo vydaných dlhopisov skupuje pár podielových fondov s dennou likviditou. Čo sa stane, až výnosy dlhopisov začnú rásť a investori spustia výpredaje? Aby som sa priznal, celkom ma to znepokojuje," pokračuje portfólio manažér.

Misrah, ktorý bol v minulosti partnerom Goldman Sachs, nie je ani zďaleka jediný, kto na nízku likviditu na dlhopisových trhoch upozorňuje. V podobnom duchu sa vyjadruje aj večný pesimista Nouriel Roubini alebo hlavný ekonomický poradca Allianz Mohamed El-Erian. Misrah ale zachádza najďalej. Odvahu hlásať, že na rozvinutých trhoch je situácia s likviditou bondov horšia ako na emerging markets, totiž zatiaľ nikto okrem neho nenašiel.

Dlhopisy už nie sú tak dobrým ukazovateľom možných problémov v ekonomike ako v minulosti. Ich výnosy poukazujú na skutočnosť, že niečo nie je v poriadku. Nech už je to blížiaca sa recesia, alebo čokoľvek iné, čo môže spôsobiť problémy. A na strane druhej pre investorov môžu spôsobovať problémy pri zobchodovaní. Časy sa menia, už ani bondy nie sú tým, čím bývali.  

 

Súvisiace články

Aktuálne správy