Čínske dovozy aj vývozy v júli klesli

Čínsky export v júli medziročne oslabil o 4,4 %, objem dovozov sa znížil o 12,5 %.

Čínsky export minulý mesiac opäť výrazne klesol, pričom dovozy zrýchlili tempo prepadu. Podľa údajov, ktoré zverejnila v pondelok štátna colná správa, Čína v júli vyviezla tovary a služby v hodnote 184,7 mld. USD. Oproti rovnakému mesiacu vlaňajška to znamená pokles o 4,4 %, pričom v júni čínsky export oslabil o 4,8 %. Čínske dovozy mali v júli hodnotu 132,4 mld. USD, čo predstavuje zrýchlenie medziročného prepadu na 12,5 % z júnovej úrovne 8,4 %.

Druhá najväčšia svetová ekonomika čelí slabému globálnemu dopytu, čo spôsobuje straty pracovným miest v exportných odvetviach. Klesajúce dovozy by mohli signalizovať aj oslabovanie v domácej ekonomike, kde však štatistiku skresľujú nízke ceny ropy a iných komodít, uviedla agentúra AP.

Čínska ekonomika v druhom kvartáli v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom rástla stabilným tempom, keď sa v medziročnom porovnaní zväčšila o 6,7 %. Za celý minulý rok hrubý domáci produkt krajiny vzrástol o 6,9 %, čo bola najslabšia miera rastu za štvrťstoročie. V čase ochladzovania rastu sa vláda v Pekingu snaží transformovať ekonomický model, ktorého pilierom je v súčasnosti spracovateľský priemysel a export, s cieľom upevniť súkromnú spotrebu a odvetvie služieb. V rámci stimulačných opatrení sa úrokové sadzby čínskej centrálnej banky od vlaňajšieho októbra nachádzajú na rekordných minimách, vláda tiež uvoľnila požiadavky na kapitálové rezervy bánk.

Súvisiace články

Aktuálne správy