Embargo prudko zvýšilo výrobu syrov v Rusku, výrazne však na úkor kvality

Potravinové embargo, ktoré Moskva uvalila pred dvoma rokmi na západné štáty v reakcii na sankcie voči Rusku, výrazne podporilo miestnych výrobcov potravín. Prudký rast zaznamenali producenti mliečnych výrobkov, najmä syrov. Produkcia sa za minulý rok zvýšila o vyše pätinu, ako sa ale ukázalo, výrazne na úkor kvality. Dôvodom je, že produkcia mlieka za výrobou syrov výrazne zaostáva. Informovala o tom agentúra DPA.
Ako uviedlo ruské Združenie výrobcov mlieka a mliečnych produktov, v dôsledku ruského potravinového embarga sa produkcia syrov v Rusku zvýšila v roku 2015 oproti predchádzajúcemu roku o viac než 20 %. Výroba mlieka však zostáva podľa združenia na zhruba rovnakej úrovni, takže výrobcovia syrov sa uchýlili k náhrade v podobe rastlinných olejov, najmä palmového oleja.
„Zaznamenávame rýchly nárast falošných produktov na trhu s mliečnymi výrobkami,“ oznámili zástupcovia združenia pre DPA, ktorí dodali, že v poslednom období výrazne rastie aj dovoz palmového oleja. Za minulý rok sa jeho dovoz zvýšil o 26 %. Úrady sa preto rozhodli pre prísnejšie kontroly a veterinárna a fytosanitárna služba Rosselchoznadzor v júli oznámila, že na čiernu listinu bolo zaradených vyše 400 výrobcov syrov.
Ruské reštaurácie a aj niektorí zákazníci, ktorí mali už možnosť ochutnať syry domácej produkcie chutiace ako umelá hmota, tak radšej uprednostňujú syry z okolitých krajín, napríklad z Gruzínska, aj keď sa im niekedy podarí nájsť aj kvalitné miestne produkty.
Na zlepšenie kvality budú mať ruskí producenti syrov minimálne ďalší rok. Koncom júna tohto roka totiž ruský prezident Vladimir Putin podpísal dekrét, ktorým potravinové embargo predĺžil až do konca roku 2017.

Súvisiace články

Aktuálne správy