Schodok zahraničného obchodu USA sa v júni zvýšil

Schodok zahraničného obchodu krajiny v júni oproti máju vzrástol o 8,7 percenta na 44,5 mld. USD. Dostal sa tak najvyššie od augusta minulého roka.

Deficit zahraničného obchodu USA v júni stúpol na najvyššiu úroveň za desať mesiacov. Smerom nahor ho posunul výrazný rast dovozu ropy a čínskych počítačov, mobilných telefónov a odevov. Americké ministerstvo obchodu v piatok informovalo, že schodok zahraničného obchodu v júni oproti máju stúpol o 8,7 percenta na 44,5 mld. USD. Ide o najvyšší deficit zahraničného obchodu USA od augusta minulého roka, kedy bol na úrovni 44,6 mld. USD.

Americký export, ktorému v tomto roku robí ťažkosti silný dolár a slabosť globálnej ekonomiky, v júni posilnil o 0,3 percenta na 183,2 mld. USD. Dovoz však vzrástol rýchlejšie, a to o 1,9 percenta na 227,7 mld. USD. Hlavným dôvodom bol rast hodnoty dovozu ropy. Politicky citlivý deficit voči Číne sa zvýšil na 29,8 mld. USD, čo je najviac za sedem mesiacov. Schodok USA v obchode s Európskou úniou klesol o 3,9 percenta na 12,8 mld. USD. Deficit amerického zahraničného obchodu s Kanadou sa zvýšil na 300 mil. USD z májovej úrovne 100 mil. USD.

Výdavky USA za dovoz ropy sa v júni zvýšili o 19,4 percenta na 13,3 mld. USD. Priemerná cena barelu importovanej ropy sa totiž vyšplhala na úroveň 39,38 USD. V porovnaní s májom sa cena ropy za barel zvýšila o 5,19 USD, čo bol najvýraznejší medzimesačný rast od mája 2011. Išlo pritom už o štvrtý mesiac rastu ceny ropy.

(1 EUR = 1,1136 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy