Schodok zahranično-obchodnej bilancie USA v júni vzrástol

Schodok zahranično-obchodnej bilancie USA v júni opäť vzrástol, už tretíkrát po sebe a dosiahol najvyššiu úroveň za 10 mesiacov. Na príčine bol strmší nárast importu ako exportu. Prispelo k tomu aj posilnenie dolára. Informovali o tom agentúry Reuters a RTTNews.
Presnejšie, obchodný schodok najväčšej svetovej ekonomiky sa v júni zvýšil o 8,7 % na 44,5 miliardy USD (39,96 miliardy eur) z májových 41 miliárd USD a dosiahol najvyššiu úroveň od augusta 2015.
Analytici, ktorých oslovila agentúra Reuters pritom odhadovali, že stúpne menej, na 43,1 miliardy USD. Dôvodom prehĺbenia schodku boli vyššie účty za dovoz ropy a zároveň silný dolár, ktorý zabrzdil rast exportu.
Po očistení od inflácie sa obchodný deficit USA v júni zvýšil na 64,7 miliardy USD zo 60,9 miliardy USD v máji.
Hodnota júnového exportu pritom medzimesačne vzrástla o 0,3 % na 183,2 miliardy USD. Ale hodnota importu do Spojených štátov sa zvýšila ešte viac, o 1,9 % na 227,7 miliardy USD. Na raste hodnoty dovozu sa najviac podieľal import ropy, ktorý stúpol o 19,4 %.
Zo štatistík tiež vyplýva, že export z USA do Európskej únie v jún vzrástol o 7,8 %, pričom vývoz do Británie vyskočil až o 18,2 %. Stúpol aj export do Číny, a to o 3,6 %, zatiaľ čo import z tejto ázijskej krajiny do USA sa zvýšil o 2,8 %. Ale politicky citlivý obchodný schodok USA s Čínou aj napriek tomu v júni vzrástol o 2,5 % na 29,8 miliardy USD.
Vláda v predbežnom odhade o vývoji hrubého domáceho produktu (HDP) v 2. kvartáli 2016 uviedla, že zahraničný obchod prispel dvoma desatinami percentuálneho bodu k 1,2-% medziročnému nárastu HDP v období apríl – jún.

Súvisiace články

Aktuálne správy