Banka RBS skĺzla v 2. kvartáli do straty, za polrok dosiahla 2 mld. libier

Britská banka Royal Bank of Scotland (RBS) skĺzla v 2. štvrťroku do straty, keď vyčlenila väčší objem financií ako rezervu na riešenie súdnych sporov. Tento faktor sa podpísal aj pod stratu za celý 1. polrok, ktorá v porovnaní so stratou za prvých šesť mesiacov minulého roka výrazne vzrástla. Informovali o tom agentúra AP a server BBC.
Banka, ktorú od finančnej krízy v roku 2008 z takmer troch štvrtín stále kontroluje štát, oznámila, že za 2. kvartál zaznamenala čistú stratu 1,08 miliardy libier (1,28 miliardy eur). Na porovnanie, v rovnakom období minulého roka dosiahla zisk 280 miliónov libier. Zároveň oznámila prevádzkovú stratu pred zdanením na úrovni 695 miliónov libier oproti zisku 224 miliónov libier v 2. kvartáli 2015.
Dôvodom sú zvýšené rezervy na súdne spory za predchádzajúce pochybenia inštitúcie. Tie v 2. kvartáli tohto roka dosiahli 1,28 miliardy libier.
Výsledky za 2. kvartál negatívne ovplyvnili aj hospodárenie za celý 1. polrok. Zatiaľ čo v 1. polroku minulého roka predstavovala strata RBS 179 miliónov libier, za šesť mesiacov tohto roka dosiahla strata už zhruba 2 miliardy libier.

Súvisiace články

Aktuálne správy