Maloobchod EÚ v júni medzimesačne oslabil

Maloobchodné tržby v Európskej únii v júni medzimesačne klesli o 0,2 %, ale medziročne o 2,4 % stúpli. Na Slovensku bol vývoj podobný, keďže medzimesačne maloobchod oslabil o 0,1 %, ale medziročne stúpol o 2,6 %.

Sezónne upravené tržby maloobchodu v eurozóne v júni medzimesačne stagnovali a v rámci celej Európskej únie sa v porovnaní s májom zmenšili o 0,2 percenta. Medziročne sa kalendárne upravené júnové maloobchodné tržby v eurozóne zvýšili o 1,6 percenta a v rámci celej EÚ oproti rovnakému mesiacu vlaňajška posilnili o 2,4 percenta. Informoval o tom v stredu štatistický úrad Európskej únie Eurostat.
Na Slovensku bol vývoj maloobchodných tržieb podobný ako v rámci celej eurozóny aj v rámci celej Európskej únie. Medzimesačne totiž podľa údajov Eurostatu oslabili o 0,1 percenta, ale medziročne o 2,6 percenta posilnili. V rámci krajín EÚ, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, sa v júni maloobchod medziročne najvýraznejšie zväčšil v Rumunsku (16,2 %), Litve (6,2 %) a v Španielsku (5,8 %). Medziročné zmenšenie tržieb maloobchodu evidovali v Belgicku (-2,4 %), na Malte (-0,6 %) a v Rakúsku (-0,1 %).

Medzimesačne sa maloobchodné tržby v júni najvýraznejšie zväčšili v Portugalsku (3,1 %), Rumunsku (2 %) a v Španielsku (1 %). Najväčšie oslabenie júnových tržieb maloobchodu v porovnaní s májom evidovali v Írsku (-1,6 %), v Estónsku (-1,5 %) a v Poľsku (-1 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy