Maďarský obchodný prebytok v máji stúpol o 259 mil. eur

Krajina v máji vykázala prebytok zahraničného obchodu v sume 730 mil. eur.

Maďarský export vyjadrený v eurách v máji medziročne posilnil o 6,3 percenta a dovoz sa oproti rovnakému mesiacu vlaňajška zvýšil o 2,9 percenta. Krajina celkovo exportovala tovary v hodnote zhruba 7,6 mld. eur a hodnota jej importu bola na úrovni 6,9 mld. eur. Prebytok maďarského zahraničného obchodu tak stúpol o 259 mil. eur na sumu 730 mil. eur. Informoval o tom v utorok na svojej internetovej stránke štatistický úrad krajiny.
Export strojov a dopravných prostriedkov z Maďarska v máji medziročne stúpol o 10,3 percenta a dovoz sa zvýšil o 6,6 percenta. Dovoz palív a elektrickej energie vzrástol o 6,6 percenta. Import ropy a ropných produktov posilnil o šestinu, ale dovoz plynu sa o takmer desatinu zmenšil. Maďarský export potravín, nápojov a tabaku v máji medziročne posilnil o 8,5 percenta a dovoz sa zvýšil o 7,3 percenta.

Vývoz z Maďarska na trhy iných štátov Európskej únie v máji medziročne vzrástol o 12 percent a dovoz z týchto krajín posilnil o 9,1 percenta. Prebytok v obchode s inými členmi EÚ stúpol o 242 mil. eur na sumu 843 mil. eur. Maďarský export na trhy mimo EÚ v máji oproti rovnakému mesiacu minulého roka stúpol o 1,2 % a dovoz z týchto trhov vzrástol o 8,9 %. Schodok obchodnej bilancie Maďarska voči týmto trhom sa však znížil o 17 mil. eur na 114 mil. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy