Ceny ropy klesli o vyše 1,3 USD, cena WTI klesla k úrovni 40 USD/barel

Ceny ropy dnes klesli o vyše 3 %, pričom cena americkej ľahkej ropy WTI dosiahla vyše 3-mesačné minimum. Trhy tak reagovali na prieskum, ktorý naznačil, že produkcia komodity v štátoch Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) dosiahla minulý mesiac rekordné hodnoty. Navyše, nepriaznivo na ceny zapôsobila aj správa o najvýraznejšom zvýšení počtu aktívnych ťažobných zariadení v USA za posledné dva roky. Informovala o tom agentúra Reuters.
Podľa prieskumu Reuters vzrástla júlová produkcia v krajinách OPEC pravdepodobne na najvyššiu úroveň v novodobej histórii, pod čo sa do veľkej miery podpísala zvýšená ťažba v Iraku, ako aj v Saudskej Arábii. V tejto krajine, ktorá je najväčším exportérom v rámci ropného kartelu, sa ťažba podľa prieskumu udržala v blízkosti rekordných úrovní.
K tomu sa pridali informácie spoločnosti Baker Hughes, že počet aktívnych ťažobných zariadení v USA vzrástol za mesiac júl o 44. To je najvýraznejší rast počtu zariadení od apríla 2014.
Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v septembri klesla do 17.33 h SELČ o 1,35 USD (3,3 %) na 40,25 USD (36,05 eura) za barel (159 litrov). V priebehu obchodovania sa dostala na úroveň 40,18 USD/barel, čo je najnižšia hodnota od 20. apríla.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s októbrovým kontraktom klesla o 1,38 USD (3,2 %) na 42,15 USD/barel. Počas obchodovania zaznamenala pokles na 42,04 USD za barel.

Súvisiace články

Aktuálne správy