Prebytok českého štátneho rozpočtu vzrástol na vyše 75 mld. Kč

Česko dosiahlo ku koncu júla prebytok štátneho rozpočtu 75,6 miliardy Kč (2,80 miliardy eur). To znamená najlepší výsledok od roku 1993, k čomu dopomohol zvýšený výber daní aj ekonomický rast. Uviedlo to dnes české ministerstvo financií. Informoval o tom server novinky.cz.
Na tento rok bol schválený schodok rozpočtu na úrovni 70 miliárd Kč. Doterajší vývoj ale podľa ekonómov ukazuje, že nakoniec bude výrazne nižší.
Celkové príjmy štátneho rozpočtu predstavovali 762,4 miliardy Kč, celkové výdavky 686,8 miliardy Kč. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka je prebytok štátneho rozpočtu vyšší o 49,9 miliardy Kč.
„Medziročný rast celkových príjmov o 30,9 miliardy Kč, to znamená o 4,2 %, ovplyvnili daňové príjmy, ktoré vykázali medziročný rast o 25,7 miliardy Kč, ale aj inkaso poistného na sociálne zabezpečenie, ktoré medziročne vzrástlo o 13,5 miliardy Kč,“ povedal hovorca ministerstva financií Michal Žurovec.
Najviac peňazí z rozpočtu išlo na sociálne dávky. Ku koncu júla na ne štát vyplatil 294,8 miliardy Kč, čo je o 5,7 miliardy Kč viac než pred rokom.
Ostatné čísla naznačujú, že rozpočet by mohol nakoniec skončiť so schodkom nižším než 35 miliárd Kč. Ako však uviedol ekonóm Komerčnej banky Marek Dřímal, skutočná bilancia bude závisieť od prípadných mimoriadnych výdavkov vlády.

Súvisiace články

Aktuálne správy