Výdavky na stavebníctvo v USA v júni klesli o 0,6 %

Stavebná produkcia bez zahrnutia výstavby obytných budov sa zmenšila o 1,3 percenta, aktivita v oblasti výstavby obytných budov stagnovala.

Výdavky na stavebníctvo v USA v júni oslabili už tretí mesiac po sebe. Výdavky na stavebníctvo bez zahrnutia výstavby obytných budov sa pritom zmenšili najvýraznejšie za šesť mesiacov. Americké ministerstvo obchodu v pondelok informovalo, že výdavky na stavebníctvo v júni klesli o 0,6 percenta po oslabení o 0,1 percenta v máji a o 2,9 percenta v apríli.

Stavebná produkcia bez zahrnutia výstavby obytných budov sa v júni zmenšila o 1,3 percenta, čo bol najväčší pokles od decembra minulého roka. Výstavba závodov sa zmenšila o 4,5 percenta a výstavba v kategórii zahŕňajúcej obchodné centrá klesla o 1,6 percenta. Aktivita v oblasti výstavby obytných budov v júni stagnovala. Výdavky na vládne stavebné projekty sa v júni znížili o 0,6 percenta. Išlo už o štvrtý mesiac ich redukcie, pričom sa zmenšila stavebná aktivita na úrovni federálnej vlády aj na úrovni jednotlivých štátov.

Americký sektor stavebníctva za druhý štvrťrok oslabil po silnom raste v zimnom období. Podľa niektorých analytikov teplejšia zima ako zvyčajne viedla k tomu, že časť projektov stavebníci začali skôr. To spôsobilo, že druhý kvartál vyzeral slabšie. Analytici preto očakávajú, že stavebná výroba sa v nadchádzajúcich mesiacoch oživí.

Súvisiace články

Aktuálne správy