Aktivita britského priemyslu v júli oslabila

Index nákupných manažérov (PMI) britského priemyslu klesol na 48,2 bodu z júnovej úrovne 52,1 bodu. Podľa analytikov sa tak zvýšila pravdepodobnosť toho, že Bank of England zníži úroky.

Aktivita priemyselného sektora vo Veľkej Británii v júli oslabila. Index nákupných manažérov (PMI),l ktorý zostavuje spoločnosť IHS Markit, oslabil na úroveň 48,2 bodu z hodnoty 52,1 bodu v predchádzajúcom mesiaci. Ide o najnovšie znepokojujúce výsledky v rámci prieskumov uskutočnených po tom, ako Británia v júni v referende rozhodla, že vystúpi z Európskej únie. Podľa analytikov sa tak zvýšila pravdepodobnosť toho, že Bank of England na nasledujúcom zasadaní, ktoré bude vo štvrtok, zredukuje svoju hlavnú úrokovú sadzbu z terajšej úrovne 0,5 percenta a ohlási určitý druh stimulačného balíka.

Obraz vývoja aktivity v priemyselnom odvetví eurozóny bol zmiešaný. Revízia PMI nemeckého priemyslu smerom nahor pomohla indexu nákupných manažérov za celú 19-člennú eurozónu. PMI priemyslu eurozóny za júl bol na úrovni 52 bodov. Ide o zlepšenie v porovnaní s predošlým odhadom, podľa ktorého bola júlová hodnota PMI priemyselného sektora menovej únie 51,9 bodu. Napriek tomu PMI v júli oslabil v porovnaní s júnovou úrovňou 52,8 bodu.

Po zverejnení indexov nákupných manažérov akciové trhy oslabili. Britský index FTSE 100 si odpísal 0,3 percenta a oslabil na 6 703 bodov. Francúzsky CAC-40 si pohoršil o 0,6 percenta a klesol na 4 415 bodov, ale index nemeckej burzy DAX si udržal svoju hodnotu na úrovni 10 333 bodov.

Súvisiace články

Aktuálne správy