Aktivita v čínskom priemysle zostala utlmená

Aktivita v čínskom spracovateľskom priemysle sa podľa dvoch prieskumov medzi nákupnými manažérmi v júli pohybovala na hranici stagnácie.

Aktivita v čínskom spracovateľskom priemysle zostala v júli utlmená. Index nákupných manažérov (PMI) v odvetví, ktorý zostavuje ekonomický časopis Caixin, vzrástol na 50,6 bodu z júnových 48,6 bodu. Prekročil hranicu 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity od rastu. Osobitný index PMI z dielne Čínskej federácie logistiky a nákupov však v júli klesol na 49,9 bodu z júnových 50 bodov.

Čínska ekonomika v druhom kvartáli pokračovala v raste stabilným tempom. V medziročnom porovnaní sa zväčšila o 6,7 %, čo bola rovnaká miera ako v predchádzajúcom štvrťroku. Za celý minulý rok druhá najväčšia svetová ekonomika vzrástla o 6,9 %, čo bola najslabšia miera rastu za štvrťstoročie. V čase ochladzovania rastu sa vláda v Pekingu snaží transformovať ekonomický model, ktorého pilierom je v súčasnosti spracovateľský priemysel a export, s cieľom upevniť súkromnú spotrebu a odvetvie služieb. V rámci stimulačných opatrení sa úrokové sadzby čínskej centrálnej banky od vlaňajšieho októbra nachádzajú na rekordných minimách, vláda tiež uvoľnila požiadavky na kapitálové rezervy bánk.

Súvisiace články

Aktuálne správy