Čína chce kupovať pitnú vodu z Ruska

, sputnik Foto: TASR/AP

Čínska korporácia LeEco by chcela kupovať pitnú vodu z Bajkalu a dodávať ju do Číny. Avšak, dohoda medzi Irkutskou oblasťou s korporáciou LeEco zatiaľ podpísaná nebola. Vyhlásil to šéf ruskej odbočky spoločnosti Viktor Sjuj.

"LeREE.ru (zastupiteľstvo LeEco v Rusku a vo východnej Európe) má v pláne realizovať export tovaru z Ruska do Číny, ide napríklad o ekologicky čisté potraviny. Vedenie LeEco sa už stretlo s gubernátorom Irkutskej oblasti Sergejom Levčenkom, diskutovalo sa okrem iného aj možnosti vývozu pitnej vody z jazera Bajkal do Číny", cituje denník Izvestija prezidenta korporácie LeEco Viktora Sjuja.

Na ministerstve hospodárskeho rozvoja Irkutskej oblasti vyhlásili, že dohoda medzi Irkutskou oblasťou a LeEco zatiaľ podpísaná nebola.

Ako zdôrazňujú experti, musí spoločnosť, ak bude chcieť vyvážať vodu do Číny, postaviť na Bajkale svoj vlastný závod. V súčasnosti tam nie je žiadny veľký podnik na výrobu pitnej vody a menšie miestne firmy, ktoré tam sú, nezodpovedajú medzinárodným normám. Podľa odhadu expertov si vyžiada stavba výkonného závodu, ktorý by vyrábal produkciu náležitej kvality, zhruba jednu miliardu rubľov (asi 14,2 milióna eur.)

Súvisiace články

Aktuálne správy