Teroristické útoky ako ekonomické nebezpečenstvo: Strach z cestovania môže položiť niektoré európske krajiny, ale aj celú úniu

, CNBC Foto: thinkstock;SITA/AP

Bezpečnostné zložky len ukazujú jeden na druhého, ak sa objaví otázka, ako sa mohol obrovský 19-tonový chladiarenský nákladiak dostať na elegantnú plážovú promenádu a šialený vodič s nohou na plyne spustiť svoje vražedné vyčíňanie na 1,7 kilometrov dlhom úseku.

Ako mohol tento vodič uniknúť pozornosti francúzskych bezpečnostných orgánov, hoci bol polícii známy z násilníckych trestných činov? Prečo si nikto nevšimol, že si za 320 eur na deň, plus zálohu vo výške niekoľko tisíc eur, dva dni pred útokom dokázal prenajať kamión niekde na predmestí Nice?

Je to presne ten druh nebezpečenstva, o ktorom hovoril šéf bezpečnosti pred francúzskym parlamentným výborom 24. mája tohto roka, keď sa preberali opatrenia boja proti terorizmu, ktoré mala vláda zaviesť po masakre Paríži v januári a novembri minulého roka. Už vtedy francúzski zákonodarcovia počúvali, že rôzne odnože islamského štátu sa teraz rozhodli používať nástražné systémy a obrovské nálože namiesto samovražednej čaty. Ba čo viac, tento muž tiež varoval francúzskych poslancov, že rozsiahle teroristické útoky možno očakávať od asi 400 až 500 teroristov, vyškolených v Sýrii a Iraku, ktorí sú aktuálne na úteku vo Francúzsku.

Zdá sa, že jeho slová boli podcenené pokiaľ ide o skutočné nebezpečenstvo. Francúzske médiá v súčasnosti hlásia, že v juhovýchodnej oblasti, kam patrí aj Nice, existuje niečo medzi 2000 až 3000 "stúpencov radikálneho islamu", a že je v regióne viac než 500 ľudí podozrivých z toho, že "aktívne spolupracujú" s teroristami. To vytvára smutné predpoklady pre pravdepodobnosť nových tragédií počas nasledujúcich mesiacov.

Dopad zatiaľ posledného útoku predstavuje vážnu ranu na krehké hospodárske oživenie eurozóny. Obchodný a spotrebiteľský sentiment budú nepriaznivo ovplyvnené, a ľudia pri plánovaní svojej  dovolenky pravdepodobne škrtnú ďalšie obľúbené destinácie. To je obzvlášť nebezpečné pre Francúzsko, najnavštevovanejšiu krajinu na svete. Tento rok krajina očakáva okolo 85 miliónov návštevníkov zo zahraničia. Francúzsky turistický priemysel poskytuje pracovné miesta a príjmy pre  1,2 milióna ľudí a predstavuje 4,2 percenta z miezd v krajine. Svetová banka odhaduje, že v roku 2014 zahraniční návštevníci vo Francúzsku minuli 66,8 miliárd dolárov.

S priemerným tempom rastu 1,2 percenta počas prvého štvrťroka tohto roka zostáva francúzska ekonomika slabučká a veľmi citlivá na prípadné zvraty dopytu počas vrcholu turistickej sezóny, ako aj v tradične silných spotrebiteľských výdavkoch v mesiacoch ku koncu roka.

Aj ďalšie významné ekonomiky eurozóny čelia riziku teroristických útokov. Podľa britských médií sa tamojšie ministerstvo zahraničia domnieva, že aj Nemecko, Španielsko a Belgicko sú v skupine krajín vystavených vysokému riziku teroristických útokov. Nemci pravdepodobne súhlasia s týmto vyhlásením, pretože ich vlastné spravodajské siete varovali pred veľmi pravdepodobne rozsiahlymi teroristickými útokmi. Bezpečnostné upozornenia krajiny sa dostali na úplne novú úroveň. Zatiaľ sa Nemci museli vysporiadať „len“ s relatívne nízkou intenzitou stretov s migrantmi a inými formami sociálnych nepokojov súvisiacich s prisťahovalectvom, vrátane nárokov na vyhlásenie bavorskej  nezávislosti. Nič z toho nie je dobrým signálom pre národ, ktorý stavia na sociálnej a politickej stabilite.

Podobne ako Francúzsko, i Španielsko je krajinou, kde môže zvýšená intenzita teroristickej hrozby narobiť veľké škody na rastúcom odvetví cestovného ruchu. S 68 miliónmi turistov v minulom roku, bolo Španielsko treťou najnavštevovanejšou krajinou na svete. Cestovný ruch poskytuje obživu pre 900 000 ľudí a predstavuje 5 percent z celkovej zamestnanosti.

Naopak Taliansko je podľa britských spravodajských odhadov v skupine krajín, ktoré musia čeliť  nižšiemu riziku teroristických útokov. Ak by aj boli tieto odhady správne, určité obavy vyvoláva bezpečnostná hrozba z veľkého prílivu prisťahovalcov z oblastí s vysokým výskytom prítomnosti agentov IS a Al-Káídy, ako je vojnou zničená Líbya a zvyšok severnej a strednej Afriky. To je hrozba, ktorú si Taliansko nemôže dovoliť, keď miera nezamestnanosti dosahuje  11,7 percenta a dopyt aj výroba stagnujú. Navyše odhadovaná výška nesplatiteľných pohľadávok bankového sektora je vo výške 360 miliárd eur, čo je asi jedna pätina ekonomiky, a hrubý verejný dlh predstavuje 160 percenta HDP. Ako piata najnavštevovanejšia krajina na svete, taliansky priemysel cestovného ruchu by bolo zvlášť ťažko zasiahnutý akýmkoľvek významnejším teroristickým útokom. Asi 50 miliónov turistov umožňuje v krajine vytvoriť príjmy a pracovné miesta pre viac ako jeden milión Talianov, čo je asi 5 percent z celkovej zamestnanosti.

Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve oznámil, že IS sa v sobotu ku štvrtkovému útoku prihlásilo a jeho páchateľa, ktorý s kamiónom narazil do davu na pobrežnej promenáde a zavraždil najmenej 84 ľudí, vyhlásil za svojho vojaka. "Ide o útok, ku ktorému sa prihlásil Islamský štát. Teraz musíme zistiť, aká je súvislosť medzi páchateľom toho ohavného útoku a teroristickými sieťami. Takúto súvislosť zatiaľ vyšetrovanie nezistilo, povedal minister. Radikalizovaním sa dobre vyškolený "osamelých vlkov", bez zdanlivej podpory sietí, situáciu značne komplikuje. Vojenskí analytici sa domnievajú, že IS a Al-Káida sa zameriava čoraz viac na teroristické činy, ako stráca pôdu pod nohami na bojiskách na Strednom východe.

Francúzska vláda mala možnosť okúsiť, čo znamená toto posolstvo. Keď sa premiér vyjadril kriticky na adresu neefektívnej protiteroristickej akcii, o deň neskôr ako reakciu na úzkosť, ktorá ovládla národ krajiny vyhlásil,  "terorizmus bude súčasťou nášho života", ale odmietol "mentálnu trumpizáciu," zrejme sa tým odvolával na návrhy silnejšej kontroly a dôkladnejšieho policajného sledovania moslimskej komunity.

Rast počtu teroristických útokov, nekontrolovateľné prílivy migrantov a utečencov, rastúce rozpory v rámci EÚ vytvárajú veľmi neistú budúcnosť vznešenému európskemu projektu. Zmena pravdepodobne nenastane ani po francúzskych a nemeckých voľbách v máji a v septembri budúceho roka. Francúzsko a ich niekdajší nepriatelia cez opačnej strany Rýna čaká dlhý okamih pravdy.

Svoju rolu to zhráva aj ECB, ale je to sám vojak v poli. Protivietor je stále silnejšie a zradnejší, blíži sa čas, kedy centrálna banka bude musieť zdvojnásobiť  svoju podporu trpiacemu bankovému systému, musí nájsť riešenie na stagnujúce obchodné investície, aj na to, ako zbaviť strachu spotrebiteľov. Je to presne jeden z tých "čokoľvek" momentov ECB, ako ktorých Draghi tak rád hovorí. Mali by sme sa modliť nahlas, aby banka našla nový arzenál a dokáže vziať do rúk zbrane, ktoré v kľúčovom momente nezlyhajú.

Súvisiace články

Aktuálne správy