Bank of England by mala so znižovaním úrokových sadzieb ešte počkať

Britská centrálna banka by mohla ešte chvíľu počkať, než pristúpi k zníženiu úrokových sadzieb, uviedol člen vedenia Bank of England (BoE) Martin Weale. Informovala o tom agentúra Reuters.
Ako Weale povedal, nie je si úplne istý, či na najbližšom augustovom zasadnutí podporí zníženie úrokových sadzieb. Jeho postoj je tak odlišný od väčšiny zástupcov BoE, podľa ktorých sa dá redukcia sadzieb očakávať.
Banka prekvapila trhy už minulý týždeň, keď oznámila, že hlavnú úrokovú sadzbu ponecháva na pôvodnom historickom minime 0,5 %, zatiaľ čo sa očakávalo, že vzhľadom na otrasy po brexite pristúpi k jej zníženiu. Bolo by to prvé zníženie za vyše sedem rokov. Trhy v očakávaniach nepriamo podporil aj guvernér BoE Mark Carney, ktorý dva týždne predtým povedal, že banka podľa neho poskytne ekonomike počas letných mesiacov určitú podporu.
Weale ale uviedol, že nepostrehol paniku medzi spotrebiteľmi alebo firmami po tom, ako Briti v referende 23. júna rozhodli o odchode krajiny z Európskej únie. Takže nie je dôvod, aby sa BoE zbytočne ponáhľala. Zároveň dodal, že centrálna banka by nemala mať strach z toho, že prípadným udržaním úrokových sadzieb na doterajšej úrovni sklame trhy. „BoE tu nie je na upokojovanie trhov. Všetci, ktorí sa na nich pohybujú, vedia, že menový výbor stanovuje monetárnu politiku každý mesiac takým spôsobom, aký jeho členovia považujú za vhodný,“ dodal.

Súvisiace články

Aktuálne správy