Najväčšia akvizícia za posledné roky: Japonská SoftBank kupuje britskú ARM za 23,4 miliardy libier

, FT;ČTK Foto: SITA/AP

Japonská telekomunikačná spoločnosť SoftBank Group má kúpiť britskú technologickú spoločnosť ARM Holdings, toto prevzatie by bolo jednou z najväčších akvizícií v európskom technologickom sektore a najväčšou akvizíciou firmy SoftBank. Informoval o tom denník Financial Times.

Spoločnosť ARM navrhuje čipy pre mobily, tablety a tieto technológie využíva aj spoločnosť Apple, Samsung alebo Huawei. SoftBank podľa denníka Financial Times za každú akciu spoločnosti ARM zaplatí 17 libier v hotovosti. Kúpna cena by tak zahŕňala prémiu 43 percent k piatkovej záverečnej hodnote akcií na burze.

Správa o dohode prichádza len niekoľko týždňov po tom, čo sa Briti vyslovili pre odchod svojej krajiny z Európskej únie. Prekvapivý výsledok britského referenda pritom vyvolal obavy ohľadom atraktivity britskej podnikateľskej komunity, píše Financial Times, ktorý zároveň upozorňuje, že spoločnosť ARM je voči negatívnym vplyvom takzvaného Brexitu chránená lepšie ako mnohé iné britské firmy. A to vďaka svojmu významnému postaveniu v globálnom čipovom priemysle a príjmom v amerických dolároch.

Do mediálnych a technologických firiem investoval SoftBank už viackrát. Kúpil napríklad indického retailera Snapdeal, čínskeho vývojára aplikácií Didi Chuxing, alebo telekomunikačného operátora Sprint Nextel, kde vlastní väčšinový podiel. Sprint, ktorá je štvrtým najväčším mobilným operátorom v Spojených štátoch.

CEO SoftBank Masayoshi Son

Akvizícia by mala byť oznámená počas pondelňajšieho dňa, uviedol Financial Times.

Spoločnosti ARM sa darí na trhu malých zariadení, ktoré používajú nízkonapäťové procesory a spotrebúvajú menej energie ako tradičné mikroprocesory. "ARM má so svojimi zákazníkmi dlhodobé kontrakty, takže by som neočakával žiadne skoré zmeny, ale pred novou generáciou architektúry nie je nič isté," uviedol Patrick Moorhead, prezident a hlavný analytik Moor Insights & Strategies. Dodal, že v dlhodobom horizonte by SoftBank mohla investovať do ARM viac a podporiť vývoj podnikových produktov. "To by mohlo mať ultimátny dopad na mobilné technologické giganty, ako sú Apple, Qualcomm a Samsung. Som prekvapený, že ARM nebol kúpený už skôr," dodal Moorhead.

Súvisiace články

Aktuálne správy