Pokémoni nestačia: Banky odrádzajú investorov od nákupu akcií Nintenda

, Business Insider Foto: SITA/AP;TASR/AP

Zadarmo ponúkaná hra Pokémon Go, ktorá využíva rozšírenú realitu pomocou smartfónov, vďaka nečakanému úspechu pomohla firme Nintedno k miliardám dolárov. Bankoví analytici ale varujú investorov, že je tu jeden kľúčový dôvod, prečo by sme mali byť opatrní, ak sa zaujímame o akcie Nintenda, spoločnosti, ktorá stojí za herným fenoménom.

Nintendo bol pôvodným tvorcom videohier Pokémon, má tak určité práva na udeľovanie licencií na Pokémon Go. Analytici CLSA a Macquarie Research ale poukázali na to, že najviac z úspechu Pokémon Go nebude ťažiť táto firma. Ako vývojári sa totiž na aktuálnej verzii nepodieľali. Ten, kto v skutočnosti bude mať prospech z úspechu sú Niantic, ako vývojár, a technologický gigant Apple, ktorý sprostredkúva nákupy aplikácií pre iPhone.

"Pokémon Go sa dokázalo vyšplhať za ostatné dni na tie najvyššie priečky, pokiaľ ide o sťahovanie a výšku príjmov. Keďže jadro hry je šité na mieru mobilného predaja, myslíme si, že ekonomický prínos pre Nintendo je nejednoznačný. Titul je nie prepojený s Nintendom, takže úspech Pokémon Go nemá žiadny priamy pozitívny prínos pre spoločnosť,“ vyjadril sa Jay Defibaugh z CLSA . "Nemáme priamo zahrnuté príjmy z Pokémon Go v našom modeli. Hodnotíme len predaje spoločnosti Nintendo ako také."

Ekonomický prínos pre Nintendo z Pokémon Go je nejasný. „Z našich posledných rozhovorov s vedením Nintendo v rámci hry Pokémon  pre Nintendo handheldy a konzoly, firma  uviedla, že Nintendo prijíma licenčné poplatky za tituly Pokémon, ale má prekvapivo malý priamy zisk vyplývajúci z predaja hardvéru a masového rozšírenia hry.“

Pokémon je kapitálovou pobočkou Nintendo, kým 32 % vlastní Nintedno, druhá časť je vo vlastníctve dvoch spoločností, Game Freak a Creatures, čo súvisí s pôvodným konceptom Pokémon. Vlastníctvo je ďalej skomplikované tým, že Nintendo z časti vlastní (asi tak 10 %) Creatures. Zároveň Nintendo, a Google sa podieľali na 30 miliónovom navýšení kapitálu pre Niantic.

Inými slovami, zatiaľ čo ľudia sa môžu podvedome spájať Pokémonov so značkou Nintendo, japonská spoločnosť nie je priamo zainteresovaná na zisku z Pokémon Go, pretože vlastnícka štruktúra je značne komplikovaná. Okrem toho Pokémon Go využíva smarfóny a nie herné konzoly.

Podľa toho, ako v skutočnosti populárna hra Pokémon Go bude, sa odhaduje, že by mohla generovať 4 miliardy dolárov ročne. Ale analytici sa zhodujú, že je ešte príliš skoro na nejaké prognózy ohľadom Nintendo. Investori ale tieto správy asi ignorujú, ako dokazuje rast akcií firmy. Po uvedení hry akcie Nintendo vyskočili až o 16 %, a pridali  viac ako 7,5 miliardy dolárov k hodnote skupiny počas prvých dvoch dní života hry Pokémon Go na trhu. Počas 7 dní už hralo Pokémon Go viac ako 65 miliónov ľudí iba v USA. A aj keď hra zatiaľ nie je na všetkých trhoch dostupná, užívatelia si už našli spôsob, ako sa k nej dostať.

Súvisiace články

Aktuálne správy