Nie je jednoduché skoncovať s manželstvom s ruským magnátom: Príbeh Putinovho priateľa vyrozprávaný jeho bývalou

, Business Insider Foto: SITA/AP;TASR/AP;YT/CNN

Keď krachlo po 30-rokoch manželstvo Natalii Potaninovej, jej bývalý manžel Vladimir jej údajne ponúkol 140 miliónov dolárov ako vyrovnanie. Namiesto toho sa Natalia rozhodla bojovať o viac. Mala totiž právo na polovicu majetku manželov, ktorý podľa Fortune v roku 2014 bol na úrovni 15 miliárd dolárov.

Polovica tejto sumy by predstavovala najväčšie rozvodové vyrovnanie sa v histórii, suma by viac ako šesťkrát prekročila rekord 1,2 miliardy dolárov v spore, keď sa Bernie Ecclestone z formuly1 rozvádzal po 23 rokoch v roku 2009.

Ale nie je to len o peniazoch. V exkluzívnom rozhovore pre Business Insider Natalia okrem iného opísala, aké to je sa snažiť žalovať Putinovho kamaráta z ľadového hokeja.

Napriek súdu v Rusku, oficiálne pár rozviedli v roku 2014, Natalia podala odvolanie proti rozhodnutiu u Najvyššieho súdu a chystá sa získať polovicu z príjmu a majetku jej bývalého manžela. Podľa jej slov chce len mierové urovnanie v záujme svojho najmladšieho syna, s ktorým jej exmanžel údajne neprehovoril od chvíle, keď opustil rodinný dom v roku 2013 potom, čo požiadal o rozvod.

Natalia Potanina opisuje priebeh rozvodu takto: „vzali sme sa v roku 1983, máme tri deti. Zrazu požiadať o rozvod v novembri 2013, to sme boli spolu 29 rokov. Ba čo viac, žiadal súd, aby uznal dátum rozvodu 16. január 2007, pretože podľa neho to bolo presný dátum, kedy náš vzťah prestal fungovať. Počas jedného normálneho rodinného večera mi dal do ruky rozvodové papiere a povedal, že je už otrávený a chcel vystúpiť z manželstva. "Robíš si srandu", zareagovala som, bol to pre mňa šok. Následne zmizol z môjho života a urobil to isté so svojimi synmi. Zrejme sa rozhodol, že už nikdy nechce mať rodinu. V našej neprítomnosti nariadil zničiť dom, kde sme ako rodinní príslušníci trávili väčšinu času.“

Vladimir podľa svojej exmanželky vybral zámerne dátum rozvodu, pretože v tento konkrétny deň nejakým spôsobom súvisí s rozdelením aktív so svojím obchodným partnerom Michailom Prochorovom. „V tej chvíli sa holdingová štruktúra akcií Norilsk Nickel dramaticky zmenila. Bolo nutné, aby sa vystavilo súdne rozhodnutie, potvrdzujúce, že rodina bola rozpustená v roku 2007,“ vysvetľuje Natalia.

Súd jeho žiadosti vyhovel. Nepomohli ani desiatky strán dôkazov vrátane fotografií, ukazujúcich, ako rodina spolu žila. Neprebehli žiadne rozvodové konania, žiadne debaty o vyrovnaní, Vladimir nemusel ponúknuť nič. Jediná vec, by bolo platenie zdravotného poistenia pre prípad, že by deti mali mať nejaké problémy a museli by navštíviť lekára. Za normálnych okolností by otec bojoval za to, aby mohol vidieť svoje deti, pokiaľ ide o víkendy alebo na dovolenku, ale to vraj nebol prípad Potanina. „Nikdy mi neponúkol, že bude na deti platiť výživné, pretože súd o tom nerozhodol,“ tvrdí Natalia.

Médiá ale v súčasnosti prinášajú informácie o tom, že údajné vysporiadanie sa s Vladimírom v roku 2014 zahŕňa mesačný príspevok vo výške 250 000 dolárov, čo sú 3 milióny ročne, ako aj nehnuteľnosti v Moskve, Londýne a New Yorku. Podľa vyjadrenia Natalie Potaninovej to ale nie je pravda. „Mnoho rôznych, nepresných informácií bolo zverejnený od roku 2013 o našom rozvode. Údajne mi môj bývalý manžel ponúkol veľa peňazí, a dokonca mi dal niekoľko nehnuteľností, ale to sa nikdy nestalo. Nie je to pravda. Je to dobrá práca jeho PR asistentov, aby ho vykreslili ako slušného občana a otca rodiny. Ale ako je potom možné, že keď má niekto aktíva v hodnote 15 miliárd dolárov a vykopne svoju ženu po 30 rokoch a jeho najmladšieho syna z domu, nehovorí so svojimi synmi 2 roky a neponúkne im vôbec nič? A teraz sa snaží ma obviniť zo zodpovednosti za podvodné dlhy. Ako sa môže človek, ktorý je tak rešpektovaný v spoločnosti správať takýmto spôsobom?“

Natalia Potanina tvrdí, že hoci súd odklepol, že Vladimir zaplatí jednu štvrtinu z celého svojho príjmu, v skutočnosti platí len z príjmu z pozície výkonného riaditeľa v Norilsk Nickel, pričom ignoruje všetky ostatné zdroje príjmov. Navyše si vraj Vladimir sám určuje výšku alimentov, zaplatí jednu polovicu tejto sumy, druhú na účet syna, k týmto peniazom bude mať údajne prístup keď bude mať 18 rokov. Nikto však nevie, či tento bankový účet skutočne existuje, aká je presná suma na účte. Vladimir rozhoduje o svojom plate, ako generálny riaditeľ spoločnosti, ktorú vlastní. Natalia tvrdí, že ak by sa rozhodol ísť na jachtu počas jedného mesiaca, mohol by povedať, že tento mesiac nepracoval a preto ani nemohol dostávať plat. Navyše bol sporný účet na niekoľko mesiacov zmrazený v dôsledku predstieraného dlhu vytvoreného Vladimirovou firmou.

Natalia súpolu s Vladmimirom, ako bohatá rodina, vlastnili niekoľko nehnuteľností. Jeden z domov stojí v blízkosti Skolkova. „Keď som prišila do Ruska, bývala som v tomto dome s mojou matkou, ktorá má dnes 96 rokov. Dom je zaregistrovaný a patrí do vlastníctva spoločnosti môjho bývalého manžela. Vladimir a jeho právnici vytvorili falošný dlh prostredníctvom simulovaného predaja tohto domu medzi dvoma ním vlastnenými firmami. Podmienky zmluvy boli vedome neuskutočniteľné, strany ani neplánovali, že malo dôjsť k naplneniu. Bol to podvod. Táto zmluva obsahuje aj protiprávne ustanovenia. Ale Vladimir hneď povedal, že predaj domu sa nemohol realizovať kvôli mne a mojej matke, lebo nechceme dom opustiť. Zažaloval ma za náhradu škody a odstúpenie od predaja, vrátane  poplatkov. Súd dnes tvrdí, že dlhujem viac ako milión dolárov, hoci podmienky tohto údajného predaja boli nerealistické. Sú to len, ako ľudia v Rusku hovoria, peniaze putujúce z jedného vrecka do druhého.“

Natalia Potanina sa rozhodla, že využije ruské právo, podľa ktorého majú manželia nárok na rovnaké podiely z rodinného majetku. Takže, kým exmanžel neponúka nič, Natalia sa snaží nájsť kompromis, niečo medzi 0 až 50 %. Nie je to ale podľa nej záležitosť miliárd dolárov. Je to o rokovaniach, ktoré magnát stále odmieta. „Môže to znieť divne, ale po dvoch rokoch bojov a vypočutí na súde v rôznych sporoch, by bolo pre mňa najlepším riešením, aby sme dospeli k dohode. Chcem riešenie na ukončenie tohto problému, chcem aby moji synovia mali svojho otca. Chcem mať pokojný, normálny život a nie fiktívne dlhy. Nechcem aby to vyznelo, že mám nereálne požiadavky. Nechcem sa triasť o svoj život a život mojich detí, vnúčat, najbližších a najdrahších,“ upresňuje Natalia.

Pre Nataliu je každodenná situácia veľmi stresujúca. Nedokáže odhadnúť, čo ju aktuálne prekvapí, či jej neodstavia vodu alebo nevypnú elektrinu. „Raz, keď môj mladší syn Vasilij prišiel do Ruska na pár dní, aby si predĺžil americké víza, bol zadržaný pohraničnou strážou. Nakoniec zameškal niekoľko mesiacov štúdií, lebo nesmel opustiť krajinu kvôli zákazu môjho bývalého manžela.“

Natalia hľadá útočisko za hranicami, kúpila si byt v Londýne, kde žije s hypotékou na krku. Ale ako hovorí, vôbec ju to nezaťažuje, lebo sa v Londýne cíti  oveľa pohodlnejšie a bezpečnejšie ako v Moskve.

Možno si poviete, že tento prípad je značne prepolitizovaný, Vladimir ako prominentný podnikateľ, má úzke väzby na ruského prezidenta Vladimira Putina. Natalia je presvedčená, že za nezvyčajné rozhodnutie ohľadom jej rozvodu môže ďakovať práve kvôli týmto väzbám. Jej nezostáva nič, len sa proti rozsudku odvolať. Momentálne na Najvyšší súdu, pretože Mestský súd v Moskve neposkytol podrobné odôvodnenie, prečo odmietol jej odvolanie sa, hoci rozvodový spis mal viac ako 50 strán, a dovolanie sa na rozdelenie akcií Norilsk Nickel viac ako 25 strán. „Sudca odpovedal na každý z našich argumentov v celkovom rozsahu 12 viet. Vraj boli všetky doteraz prijaté rozhodnutia nižších súdov správne. Zdá sa, že neuspejeme ani s ďalšími sťažnosťami, to nie je normálne.“ Spomína hneď niekoľko precedensov. „Nižšie súdy porušujú dohodu medzi Cyprom a Ruskom o vzájomnej právnej pomoci. Rozsudok z Cypru uvádza, že Vladimir je skutočným vlastníkom akcií Norilsk Nickel prostredníctvom offshore spoločností. Tento rozsudok ale nižšie súdy jednoducho ignorujú. V konaní na Cypre, Vladimir a jeho offshore spoločností priamo priznali, že skutočne vlastnia Norilsk Nickel. Ale na ruskom súdnom dvore sa pri tejto skutočnosti zatvárajú oči. Očakávame odpoveď z Najvyššieho súdu do dvoch až piatich mesiacov.“

Pre každú matku sú deti najdôležitejší ľudia v ich živote, potvrdzuje to aj Natalia. „Môj najmladší syn má práve 17, a hľadá si svoje mieste v živote, potrebuje radu od svojho otca, čo by bolo správne, aby urobil. Či už ste bohatý alebo chudobný, deti potrebujú pomoc svojich otcov, preto si želám, aby sa Vladimir radšej staral o svoje deti a nie súdne konania.“

Vladimir Potanin sa údajne znovu oženil, jeho aktuálnou ženou je Jekaterina, s ktorou má dieťa, píše Forbes aj Moscow Times.

Súvisiace články

Aktuálne správy