Francúzska ekonomika vzrastie tento rok o 1,5 %, problémom ostáva trh práce

Ekonomika Francúzska by mala tento rok vzrásť o 1,5 %, najmä vďaka výdavkom spotrebiteľov. Problémom ale naďalej ostáva nepružný trh práce, v dôsledku ktorého Francúzsko stále zápasí s vysokou nezamestnanosťou. Uviedol to Medzinárodný menový fond (MMF). Informovali o tom agentúry DPA, Bloomberg a portál MarketWatch.
„Hlavnou prekážkou pre ekonomický rast ostáva pracovný trh,“ uviedol fond vo svojej správe o vývoji francúzskej ekonomiky. „Ak nedôjde k ďalším reformám, predpokladáme, že štrukturálna nezamestnanosť zotrvá aj naďalej na vysokej úrovni. V situácii, keď vyhliadky strednodobého rastu na domácom trhu aj v eurozóne sú veľmi mierne, Francúzsko čelí dvom hlavným výzvam: na jednej strane musí podporiť rýchlejšiu tvorbu nových pracovných miest v súkromnom sektore a na druhej zabezpečiť udržateľnosť verejných financií,“ dodal MMF.
Fond síce ocenil reformu zákonníka práce, ktorú vláda napriek ostrým protestom obyvateľstva presadila, no aj vzhľadom na novú situáciu v dôsledku brexitu bude vláda musieť pristúpiť k ďalším krokom. Nezamestnanosť vo Francúzsku sa stále drží okolo 10 %, čo je zhruba dvojnásobok úrovne nezamestnanosti v Nemecku či Británii.
Čo sa týka vplyvu brexitu, dá sa očakávať, že ovplyvní vývoz do Británie, jasnejšie dôsledky na francúzsku ekonomiku v strednodobom horizonte je však podľa MMF zatiaľ ťažké odhadnúť. „Vplyv sa skutočne zatiaľ presnejšie odhadnúť nedá,“ povedal šéf misie MMF vo Francúzsku Christian Mumssen.

Súvisiace články

Aktuálne správy