Objem zlých úverov v talianskych bankách nedosiahol kritickú úroveň

Objem zlých úverov v talianskych bankách nedosiahol úroveň, ktorá by ohrozovala bankový systém ako celok. Vyhlásil to dnes guvernér talianskej centrálnej banky Ignazio Visco v reakcii na poplašné správy v médiách. Informovala o tom agentúra Reuters.
Talianske banky zaťažujú zlé, nesplácané úvery vo výške zhruba 360 miliárd eur. To sa už negatívne podpísalo aj pod obchodovanie s ich akciami. Investori sa ich začali zbavovať najmä po júnovom referende v Británii, v ktorom voliči rozhodli o odchode svojej krajiny z Európskej únie (EÚ).
Visco zdôraznil, že väčšinu zlých úverov evidujú banky, ktoré sú v dobrej kondícii. Preto nepovažuje za správne šírenie rečí o „problémoch so zlými úvermi a krízovej situácii v celom bankovom systéme“. Visco pripomenul, že finančnú stabilitu v súčasnosti ohrozuje celá škála rizík a prípadná podpora bánk zo strany štátu bude v súlade s európskymi pravidlami.
Taliansko rokuje s Európsku komisiou o pláne na rekapitalizáciu bánk z verejných financií a obmedzení strát pre investorov, ako to vyžadujú pravidlá Európskej únie.
Guvernér je presvedčený, že sa podarí nájsť riešenie a talianske banky prekonajú ťažkosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy