Nemecký export v máji medziročne vzrástol o 1,6 %

Medzimesačne sa kalendárne a sezónne upravený vývoz krajiny v máji zmenšil o 1,8 %.

Nemecký export v máji medziročne stúpol o 1,6 % a dovoz sa zmenšil o 0,1 %. Medzimesačne sa kalendárne a sezónne upravený vývoz krajiny v máji zmenšil o 1,8 % a dovoz oproti aprílu o 0,1 % posilnil. Vyplýva to z predbežných údajov, ktoré v piatok na svojej internetovej stránke zverejnil nemecký štatistický úrad. Nemecko v máji exportovalo tovary za 97,2 mld. eur a hodnota dovozu bola 76,2 mld. eur. Zahraničný obchod krajiny vykázal prebytok 21 mld. eur. Obchodný prebytok medziročne vzrástol, keďže v máji 2015 bol na úrovni 19,4 mld. eur.
Na trhy členských krajín Európskej únie Nemecko v máji exportovalo tovary za 57,6 mld. eur a z týchto krajín doviezlo tovary v hodnote 51,1 mld. eur. V porovnaní s májom minulého roka sa nemecký export na trhy krajín EÚ zvýšil o 2,1 % a import z týchto štátov posilnil o 0,2 %. Na trhy členov eurozóny Nemecko v máji exportovalo tovary za 36 mld. eur, čo bol rast o 1,5 %. Nemecký dovoz z ostatných krajín eurozóny sa však zmenšil o 0,8 % na 34,8 mld. eur.

Hodnota nemeckého exportu na trhy krajín mimo Európskej únie bola v máji 39,6 mld. eur a hodnota importu z týchto krajín bola 25,1 mld. eur. V porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka sa nemecký vývoz na trhy týchto štátov zvýšil o 0,9 %, ale dovoz z krajín mimo Európskej únie o 0,7 % oslabil.

Súvisiace články

Aktuálne správy